2.3.06

Нешто се иза брда ваља

Изгледа да су "међународни преговарачи" почели да се служе гестаповским методама. Застрашивање, претње и уцене су биле очекиване са њихове стране. Оно што за мене лично представља изненађење је (за сада) тврдо одбијање свих наших представника да комуницирају на такав начин. Ово је добар знак, из више разлога:

1) Јасно је да, ма шта преставници Међународне Кризне Групе и остали назови аналитичари покушавали да протуре јавности у Србији, Контакт група нема никакав јединствен став о коначном решењу статуса Косова и Метохије.

2) Немогуће је да Косово и Метохија постану независна држава без сагласности Србије. То говоре сви релевантни документи међународног права и они се не могу тек тако газити ма колико моћни то желели.

Ако томе додамо и у скупштини једногласно усвојен извештај Владе Србије о преговорима у Бечу може се рећи да је преговарачка позиција наше стране, упркос свему, јача него пре почетка преговора.

По питању очувања јединствености овакве позиције, пак, нисам превелики оптимиста. Инсистирање на тзв. "евроатлантским интеграцијама" као најважнијем националном интересу оставља отворен простор за уцене разног типа. А у бирању између евроатлантистичке утопије као новог комунизма и заштите српских земаља ја знам шта ће многи из власти изабрати. Све док се јасно на каже да се Косовом и Метохијом неће трговати ни за шта, а понајмање за неке статусе у парадржавним творевинама које од прошлогодишњх референдума у Француској и Холандији немају никакву перспективу бићемо подложни притисцима. Такав став, међутим, тешко може да се очекује од ове владе.

No comments: