8.3.06

Случај Дејвида Ирвинга

Одмах да се разумемо нешто: уопште не признајем Дејвида Ирвинга као поузданог историчара. Напротив, читајући његове публикације као и побијање истих од стране других историчара дошао сам до јединог могућег закључка, а то је да је он преварант, манипулатор, обмањивач и врло вероватно расиста и антисемита(слажем се, овај израз није баш најтачнији али њега је измислио немачки шовиниста Вилхелм Мар).Али недавна пресуда од три године затвора због негирања холокауста, геноцида над Јеврејима у Другом светском рату, не може а да не изазове нелагодност.

Окрените то како год хоћете али Ирвинг је у затвор отишао не зато што је нешто урадио већ због нечега што је изјавио и написао! Затварати људе због истицања "непопуларних" ставова увек је двосекли мач. Овакви случајеви стварају правни преседан да се сасвим легитимна критика власти или, ако баш хоћете, историјска ревизија, који је савршено нормалан процес, стави ван закона, можда баш од оних чији се ставови анатемишу сада(не дао Бог!).

Један од аргумената оних који подржавају ову пресуду Ирвингу је да је слобода говора својевремено била дата и самом Адолфу Хитлеру, а сви знамо шта је он урадио. То је, међутим, аргумент који не уважава све историјске чињенице и третира Хитлеров долазак као несрећу која је чекала да се догоди. Историчар Јан Кершо је у својој биографији о Хитлеру из два дела јасно показао да није било ничег неизбежног у његовом доласку на власт и да је он плод пре свега сплета невероватних политичких околности. Уосталом, у Ирвинговој родној Великој Британији не постоје закони о забрани негирања холокауста и његове књиге спадају у слободу изражавања гарантовану сваком грађанину Уједињеног Краљевства. Је ли неко видео СА да маршира улицама Лондона или Манчестера?

Најбољу критику пресуде Ирвингу дала је његова дугогодишња противница Дебора Липштад која се 5 година судила са Ирвингом јер је овај сматрао да га је она оклеветала када је рекла да је "негатор холокауста". Истакао бих нарочито овај пасус у њеном тексту:

Постји много бољи начин од силе закона за борбу против негације холокауста. Када ме је Дејвид Ирвинг натерао да на суду браним своју слободу изражавања, моје најважније оружје било је историјска истина. Ми имамо истину и историју на нашој страни. Са идеолошке и стратешке перспективе, то су далеко јача оружја од закона, поготову од закона који контрирају слободи изражавања.


Слобода говора значи слушати глупости, идиотизме па и увреде. Да ли ћемо ускоро у затвор трпати и оне које тврде да је земља равна ?

No comments: