23.3.06

Како иде демократија Афганистану

Нашој јавности је мало позната судбина Афганистанца Абдула Рахмана. Овом човеку, који је рођен као муслиман али који се у међувремену преобратио у хришћанство, прети смртна казна због напуштања ислама.

Једна од основних људских права је право бирања сопствене вере и њено слободно исповедање. У случају Абдула Рахмана организације за заштиту људских права, али још више америчка администрација и Европска Унија, иначе толико спремни да штите наводно угрожена људска права, се још нису огласиле. Чуђењу нема места, јер уколико би они то учинили, признали би да је прича о томе да су преко ноћи увели слободу и демократију најобичнија лаж.

Апостазија је у исламу и буквално смртан грех а масе у Ираку и Афганистану којима је одједном дато право гласа су уместо арапским варијантама Томаса Џеферсона дали глас исламским идеолозима који су увели строге исламске законе. Ти закони су, међутим, у дубокој супротности хришћанском и европском цивилизацијом. То само по себи није проблем. Проблем је у томе што поборници глобалне демократије не прихватају постојање цивилизацијских разлика између исламског света и хришћанства и вештачким калемљењем како "демократије" на ислам тако и масе имиграната из исламских земаља стварају предуслове и претекст за нове сукобе.

No comments: