4.4.06

Провокација, али са којим циљем?

Синоћ је у емисији Радио Телевизије Србије "Кључ" тема била однос Срба и Јевреја. Ову, потенцијално занимљиву тему, упропастило је само уредништво РТС-а на неколико начина.

Први је био позив представници Хелсиншког одбора за људска права Миланки Шапоњи, организације која се у прошлости истицала мржњом према свему што носи српски предзнак, измишљањем наводних злочина који су починили Срби и фалсификовањем српске историје.

Други начин је био тај што је поменутој госпођи дозвољено да "држи банку" да узурпира време емисије да би просипала потпуно неосноване и паушалне оптужбе на рачун Србије и српског народа. Навешћу само један пример: као доказ наводног антисемитизма на државном нивоу госпођа је навела нереаговање тужилаштва на кривичне пријаве које су представници јеврејске заједнице подносили због напада на њихове припаднике на националној основи. При томе, та госпођа уопште не врши компаративну анализу како су прошле сличне кривичне пријаве са другим актерима, јер би дошла до закључка да тужилаштво не реагује ни у тим случајевима чиме би њена теорија пала у воду. Нереаговање тужилаштва на те и сличне кривичне пријаве последица су неспособности и генерално катастрофалног стања нашег правосуђа ан не нека зла намера према Јеврејима. На ово је чак указао и један други гост, коментатор "Политике" Бошко Јакшић, подсетивши да тужилаштво још не реагује у случају Милета Драгића, 6 месеци након што се он десио.

Нису изостале клевете на рачун Српске Православне Цркве и њене наводне тврдње о колективној одговорности Јевреја за убиство Христа. То што госпођа ни једним документом не може да докаже ту тврдњу није уопште битно, као што није битно ни то да је Београдска синагога подугнута 1907 године уз благослов СПЦ и да је камен темељац поставио лично краљ Петар. Оно што је ново је клеветање Руске Православне Цркве и православља уопште. Чињенице нису уопште битне Хелсиншком одбору, као на пример она да је руски патријарх редовни учесник међурелигиских конференција а још мање јој пада на памет да прочита, макар и кратку, историју односа Руске Православне Цркве и Јевреја. Мета напада госпође из Хелсиншког одбора били су и друштво српско-јеврејског пријатељства, војска, полиција...

Трећа грешка РТС-а је што није позван ниједан представник државних органа Републике Србије или бар Српске Православне Цркве иако су уредници РТС-а морали знати да ће представница Хелсиншког одбора да се обруши на њих. Због чега овим институцијама није дата прилика да се бране од неоснованих напада?

Шта је био циљ ове емисије? Да подстакне антисемитизам међу Србима наступом поменуте госпође? Замислите ситуацију у којој неко покушава Американцима да представи неку другу нацију у позитивном светлу а да при томе оптужује да САД угњетавају ту нацију и да су је одувек угњетавале служећи се полуистинама, фризираним статистичким подацима и фалсификовањем историје. Таква особа ће неизбежно код обичног Американца изазвати негативна осећања не само према себи већ и према нацији коју наводно брани. Радио Телевизија Србије је починила велику глупост и одговорност је на њој. Али ми Срби се не смемо упецати на ову провокацију и дати муницију разним Хелсиншким одборима да наставе олајавање српског народа.

No comments: