10.4.06

Кад новинар нема образовање

Једна од занимљивих вести ових дана је да је у Тел Авиву прави хит мјузикл-комедија чији је главни јунак нико други него Адолф Хитлер.

Ова вест сама по себи није много значајна да није школски пример необразованости и непрофесионализма просечног српског новинара. Иако је у вести наведено да је назив представе "Продуценти" потпуно се изоставља чињеница да је ова представа рађена по истоименој легендарној мјузикл комедији такође легендарног Мел Брукса! A propos, филм је први пут обрађен као позоришна представа 2001. на Бродвеју и освојио је силне награде, а Мел је прошле године снимио римејк што чини грешку новинара још гором. И после се чудимо шта нам све сервирају кроз новине!

1 comment:

Gray Falcon said...

Сваки пут кад дођем на наше просторе, очајавам над одсуством елементарне новинарске вјештине, о основној писмености да и не говоримо.

Не бих сад да кажем да је новинарски шаблон измишпљен прије 140 година у Америци (из чисто практичних разлога) гарант тачне информације; дабоме да није, када га силни новинари користе да пренесу или потуре полу-, квази- и отворене анти-истине.

Али и тако изопачене "вести" садрже више корисних информација него збрда-здола написани извјештаји који пуне наше новине. Ово са "Продуцентима" није изузетак, већ правило, а најгори прекршаји се догађају кад наши новинари препишу нешто из стране штампе, одстрањујући контекст.