15.8.06

Гинтер Грас, СС и савремено малограђанско лицемерје

Свет је недавно био шокиран признањем уз Петера Хандкеа највећег живог писца Немачке Гинтера Граса да је рат провео као припадник злогласних Вафен СС јединица. Човек који је "Лименим добошем" приказао верно и упечатљиво изопаченост нацистичке идеологије је, ето и сам био следбеник исте.

Дежурни душебрижници су одмах скочили да вичу како је то "велико разочарење" и да је Грас тиме "уништио свој морални ауторитет". Други говоре да "није страшно то што је Грас био есесовац већ што је то крио све ове године". Као и обично такви доносе пресуде ван контекста опште ситуације и времена.

На нирнбершком процесу СС је(оправдано) проглашен за злочиначку организацију и као таква је стављен ван закона. И ту се, на жалост, стало. Рођена је популарна легенда о свемоћном СС-у који је гвозденом песницом држао целокупно немачко друштво под контролом, немилосрдно спроводећи вољу фирера, газећи све који им се супротставе. Њихови припадници регрутовани по најстрожијим расним критеријумима, беспоговорно послушни и одани. Озбиљне историјске књиге, међутим, осликавају знатно другачију слику о СС-у. Далеко од монолитне организације, а још мање свемоћан, СС је био подељен на неколико делова чије се чланство и овлашћења често преплитала, без формалне организационе структуре као целина, са јединим задничким именитељем, рајхсфирером Хајнрихом Химлером и био је у сталном сукобу са осталим деловима нацистичког апарата, неретко морајући да се повуче подвијеног репа.

Осим чињенице да је слика о СС-у нешто сложенија од оне општеприхваћене, чак и у злочиначкој организацији постоји градација одговорности. У случају мафијашког клана, као прототипа криминалне организације, сигурно је да се не могу у исти кош трпати "кум" и револвераш-убица и конобар у ресторану који "кум" поседује. Исто тако, један обичан СС-овац какав је био Грас не може бити исто што и Рајнхард Хајдрих, на пример.

Да ли чињеница да се сада зна да је Грас био СС-овац чини његове књиге мање вредним? Или, можда постоји једно, много важније питање...

Да ли би, да су пре тридесетак година знали да је Грас бивши СС-овац, издавачи уопште пристали да погледају његове романе?

No comments: