16.8.06

На Блиском истоку ништа ново

Након више од месец дана (најновијег) сукоба на Блиском истоку две стране су пристале на прекид ватре и долазак око 15.000 припадника међународних мировних снага(сам Бог зна како ће их скупити). На тај начин окончана је нова рунда блискоисточне кризе.

На основу горких искустава из 1990-тих један добар део Срба извршио је једну логичку грешку коју сам назвао reductio ad Americam - размишљање по којем ако нешто Америка подржава онда то мора да је зло а оно друго, самим тим, добро. Тако је у сукобу на Блиском истоку Израел постао зло, зато што га подржавају САД док су остали, без обзира на то ко су и за шта се залажу, добро. Све донедавно сам и ја био склон оваквом резоновању.

Ако оставимо по страни да је ово превише симплицистички начин размишљања на основу којег се не може направити било каква озбиљна анализа, дубљом анализом чињеница како садашњих тако и оних из прошлости можемо видети да САД нису увек били савезник државе Израел а још мање су то били безрезервно . Још мање се може тврдити да су они који се налазе на другој страни барикаде добри. Чак и летимичан преглед идеологије Хезболаха може да доведе само до закључка да је у питању тоталитарна, криминална и геноцидна организација.

Има нешто још горе у "подршци" коју неки Срби дају Хезболаху(овде до изражаја долази кратко памћење просечног савременог Србина): Хезболах подржава исламистички Иран, који је током рата у БиХ финансијски и војно подржавао босанске муслимане. Многи борци Хезболаха су искуство стекли на босанско ратишту и многи наши сународници су то платили главом. Они би и данас учинили исто ако би имали прилику.

Аргументе који неки Срби користе у "одбрану" Хезболаха је лако размонтирати и најчешће се своде на следеће:

  1. "Непријатељ мога непријатеља је мој пријатељ" - ово се у историји више пута показало као нетачна максима, не само у српском случају.
  2. "Израел је агресор, Хезболах брани своје домове" - Хезболах је био тај који је отпочео сукоб. Штавише, само постојање Хезболаха на југу Либана као таквог по међународним законима даје право Израелу да војно интервенише и уништи такву организацију. Теза да Хезболах "брани своју земљу" је проблематична и са становишта аутохтоности те организације. Она и њена идеологија су "увезене" из Хомеинијевог Ирана на сличан начин као што је комунизам увожен из СССР-а.
  3. "Хезболах је дошао на просторе БиХ уз помоћ Американаца" - Тачно. Али на који начин то мења природу те организације? Да ли би они дошли и без њихове помоћи или, уколико не би могли, да ли би, у најмању руку, покушавали да дођу? Да нема Америке, зар мислите да би они били наклоњени нама?
  4. "Јевреји контролишу штампу, медије, западне владе. Они су нас бомбардовали, нека мало они сада осете" - на жалост, и овакви се ставови чују, а резултат су више површног познавања ствари како у свету тако и на у самом Израелу него неке зле намере(мада има и тога). Ово је сувише опширна тема и заслужује посебну ставку у мом блогу.

Жао ми је ако сам некима пореметио успостављене шеме али ја не размишљам шематски, нити закључујем без дубљег познавања чињеница а не бисте требали ни ви.

No comments: