25.8.06

"Либерали"данашњице - ево ко су заправо

Амерички конзервативни колумниста Лоренс Остер, који има свој блог"Поглед сдесна"(View from the right) је савршено описао у свом есеју "У потрази за умереним исламом" начин размишљања савремених "либералних демократа".

Остер узима за пример неколико америчких коментатора који су присталице Бушове тезе о увођењу демократије и њихова предвиђања о томе шта ће се десити ако у Ираку и другим муслиманским земљама не прихвате "људска права" и "слободе" онако како их виде либерални идеолози. Наиме, они тврде да ће у случају одбијања демократије САД морати да предузму драстичне кораке:


На пробушовском веб сајту Lucianne.com, коментатори стално прете муслиманским земљама нуклеарним уништењем. Уредници сајта то очигледно сматрају нормалним и прихватљивим, пошто се они слободно износе и нико није због њих банован(иако уредници рутински избацују људе због грехова као што су критиковање председника Буша). За L-dotterе, сасвим морална и практично изводљива идеја заустављања муслиманске емиграције, затварања свих вахабистичких џамија и депортовања свих џихадиста и осумњичених терориста је незамислива и никада се о њој не дискутује. Али убити на десетине милиона људских бића је замисливо и више пута је било предложено са невероватним ентузијазмом.

То је логичан, мада екстреман исход сваке екуменске визије. Универзалисти не могу да замисле радикално другачије цивилизације које постоје и развијају се одвојено једна од друге. Они могу само да замисле један глобални систем од једног скупа демократских идеја. Култура која је непријатељски расположена према демократији или према Америци уништава самим својим постојањем универзалистичку идеју. Једини начин да се идеја одбрани је уништење те културе.


Остер се овом чланку не осврће на оне "демократске крсташе" са "левог" политичког спектрума али у другима више него јасно каже да су исти па чак и гори.

Зар вас ово не подсећа на неке домаће глумце на политичкој сцени? На оне који говоре о "преваспитавању Срба" и о "Србији демократској држави са Србима или без њих"? Немојте имати никавих илузија, у питању су опасни људи. Они немају моћ да своју жељу за физичким уништењем противника спроведу у дело али ако би је, не дај Боже, стекли Пол Потова "поља смрти" би и поређењу са том кланицом била смешна.

No comments: