12.9.06

Велики успех српске листе!

Избори у Црној Гори су били и прошли. Победник се мање-више знао и пре избора, исто као и да ће ПЗП Небојше Медојевића остварити солидан резултат. Оно што је изненађење је крах коалиције СНП-НС-ДСС и успех Српске листе која је постала друга политичка групација по снази.

Ово је изненађење само на први поглед. Ко дуже прати политичку сцену Црне Горе зна да је лидер СНП Предраг Булатовић изгубио све изборе на којима је учествовао.Осим тога СНП је формирао Момир Булатовић као брану сепаратизму Мила Ђукановића. Након што је Пеђа преузео странку и истерао многе истакнуте чланове идеолошка позиција те партије је била поприлично нејасна. Јесу ли били Срби или Црногорци? Какву су заједницу са Србијом желели? Какав су имали економски програм? Једноставно, СНП није имао ништа да понуди бирачима, нарочито након референдума и њихов пораз је сасвим логична последица те чињенице. Насупрот томе, Српска листа је наступила са јасним ставовима, планом и програмом, а њен вођа Горан Даниловић има далеко већу харизму од Булатовића.

Шта даље? Српска листа треба да чини оно што је обећала, да се бескомпромисно бори за права Срба у Црној Гори. Булатовић треба да се повуче, а ако неће СНП треба да га смени, а затим да приступи Српској листи, јер у чланству СНП има много часних људи, спрксих патриота. То је једини начин да СНП опстане. НС и ДСС немају више пта да траже на политичкој сцени и њихово чланство и симпатизери ће се по логици ствари окренути ка Српској листи. Већ на следећим изборима треба очекивати један српски блок који ће имати број гласова приближан на као на референдуму.

No comments: