14.9.06

Медвеђа услуга

Суд у САД је донео одлуку о изручењу бившег амбасадора БиХ у Уједињеним нацијама који је оптужен због проневере државног новца.

Ова вест у себи има једну занимљиву фусноту. По први пут, бар колико ја памтим, нека ме исправе читаоци ако није тако, је једна новина забележила чињеницу да је поменути господин своје презиме из словенског Шаћирбеговића променио у тукофонско Шаћирбеј. Турска империја је историјски била окупациона сила на Балкану, а Турци који су живели у то време нису били аутохтоно становништво већ досељеници-колонисти. Муслимани у БиХ, Рашкој и другим деловима бивше Југославије су пореклом Срби, и самим тим аутохтони, који су стицајем историјских околности примили владајућу веру Отоманске империје, ислам. Пресекавши везу са словенским, односно српским коренима преко промене презимена, Шаћирбеј се несвесно одрекао права не само на Републику Српску већ и на целу БиХ.

Овај поступак није ограничен само Шаћирбеја. Годинама владајући кругови босанских муслимана покушавају да избришу свест о њиховом словенском пореклу и да им наметну идентитет ближи туркофонским народима, не схватајући да тиме сами секу грану на коју седе. Наиме, уколико сами муслимани у БиХ буду тврдили да су потомци Турака османлија, онда губе своју аутохтоност и добијају исти статус који су имали Турци у приликом ослобађања балканских земаља од османлијске владавине. Огромна већина тих Турака се одселила у Турску, они који су остали су углавном асимиловани. Да ли је то судбина коју Шаћирбеј и остали желе свом народу?

No comments: