12.3.07

Два датума, две годишњице

Јуче је било годину дана од смрти Слободана Милошевића, а данас је четврта годишњица од убиства Зорана Ђинђића. Некако је било суђено да та два човека и после смрти поларизују Србију...

О околностима па ако хоћете и разлозима смрти Слободана Милошевића све је јасно, а ко опет жели да о томе нешто прочита препоручујем текст Нецојше Малића "Инвиктус". Осврнуо бих се мало више на то под којим условима је живот окончао Ђинђић.

Упркос свим напорима његових самозваних наследника да то сакрију, неки Ђиниђићеви ставови које је изнео непосредно пред смрт. Свима је познато да је он још крајем 2002 тражио да се почне са преговорима о Косову и Метохији. Али као права бомба одјекнула је његова изјава да се "демократичност не може доказивати издајом националних интереса". У западним медијима се већ почело са пропагандистичким клишеима о "наставку Милошевићеве политике"...А онда је то, да ли случајно, прекинуто. И никада се неће знати шта би од свега било.

Дежурним евроатлантским инквизиторима, наравно, ни на памет не пада да истраже овај угао догађаја. Али то није никакво изненађење јер било какво помињање националних интереса у њима изазвива органске поремећаје. Оно где национално оријентисани политичари и коментатори греше је што они не потенцирају ову Ђинђићеву страну. Тако би се најлакше избио сваки адут из руку самозваних наследника и њихово наводно "европејство" до краја раскринкало као издаја, што оно у ствари и јесте. Било би заиста занимљиво гледати их како се грче и превијају покушавајући да не противрече свом "идолу".

Две годишњице у само два дана ће у међувремену наставити да деле Србију. А смирење политичких страсти у овој земљи биће могуће тек када се обе буду могле обележити без злобних коментара са супротне стране.

2 comments:

SrpskiInat said...

Svaka cast! Vec godinama stalno spominjem prijateljima da je djindjic uvidio da je srbin hehe. Sem izjave o prodaji nacionani interesa nemoj zaboraviti ni onu o zamjeni kosova za rs. Ispalo je na kraju da covjek i nije izdajnik bio. Ili je mozda samo igrao na nacionalnu kartu kao milosevic i ljudima mazao oci. pozdrav

Uroboros said...

Забрањени Ђинђић