26.3.07

"Вавилон"

Да су Оскари све мање мерило квалитета, а све више додељивани по неким ванфилмским критеријумима постало је јасно већ неко време, а ономе коме још није сигурно ће бити након што неком несрећом проведу време уз овог кандидата за Оскара.

Подстакнути успехом "Фаталне несреће" продуценти су одлучили да сниме сличан филм, драму која се бави социјалним проблемима(у случају "Фаталне несреће" је то расизам) где наизглед неповезани ликови на крају буду спојени у јасну целину. "Вавилон" је потпуни промашај, из више разлога. Прво зато што покушава да се бави неколицином тема од тероризма преко отуђености и декаденције савременог друштва до илегалне имиграције у САД и друго зато што за разлику од "Фаталне несреће" не даје гледаоцу да сам формира своје мишљење већ презентира либерално глобалистички поглед на свет. Поред овога, спој ликова је крајње предвидив за свакога са коефицијентом интелигенције изнад 90 и јасно је ко је с ким у каквој вези.

Темпо филма је јако спор, а атмосфера преко сваке мере депресивна. У филму се дешавају сви могући несрећни сплетови околности од којих многи делују прилично нереално. Дијалози су максимално поједностављени, а ликови услед пречестог скакања са краја на крај света остају недоречени.

Има пуно бољих начина да се проведе два и по сата, колико траје овај филм, него гледајући га и саветујем да избегнете "Вавилон" ако икако можете.

No comments: