10.4.07

"300"

Ускршње празнике сам искористио да погледам громогласно најављени и хваљени филм "300" рађен по истоименом стрипу Френка Милера у којем је он обрадио чувену битку код Термопилског кланца. Овај филм треба посматрати са неколико аспеката: историјског, идејног и техничког.

Што се историје тиче, није много тога тачно описано. Јесте тачно да се само 300 Спартанаца под командом краља Леониде супротставило у Термопилском кланцу армији од, како се причало, милион људи као и да су на крају сломљени тек уз помоћ грчког издајника који је Персијанце повео заобилазним путем, али остало...Персијанци нису ни тада ни у другим приликама користили слонове и носороге. А њихово представљање у овом филму нема везе са стварношћу. Њихова армија се није састојала од робова нити су били одевени и украшени онако као у филму. А тек Ксеркс! Када погледате филм биће вам јасно одакле фраза "зликовац из стрипа". Спартански начин живота је углавном верно приказан, као и узроци зашто Леонида није могао да скупи више ратника. Али судбина нацодног наратора, по причи јединог преживелог из Спартанца из битке, једноставно је измишљена. Истина је да је један од њих послат назад у Спарту као гласник али је он након тога буквално био изопштен из друштва и извршио је самоубиство на крају.

Поруке из филма су актуелне за свако време. Говоре о части, дужности, родољубљу и слободи насупрот ситнорачунџијском политикантсву и животу од данас до сутра који не може да чека. Умрети слободан или живети поробљен - за правог Спартанца таква дилема не постоји.

Технички, филм је јако добро одрађен и да није претеривања у приказу Персијанаца једва да би се видела разлика између овог филма и правог играног. Глума је добра а дијалози нису (претерано) банални иако се од оваквог дела то може очекивати.

"300" је добар за инспирацију, морал и забаву, али ако хоћете да учите историју, држите се књига.

2 comments:

Uroboros said...

Ако се присетиш који је данашњи назив Персије, биће ти јасно зашто су персијанци приказани као монструми и зликовци.

За мој укус је превише коришћена компјутерска анимација, а ако је неко претходно читао графичку новелу Френка Милера, филм ће му бити досадан, јер је, као и Град Греха, овај филм настао буквално анимирањем сличица стрипа.

Witch-king of Angmar said...

Просечан западњак нема појма да су Иранци потомци древних Персијанаца. И тако би и остало да се сами Иранци нису упецали на провокацију.