27.4.07

Догорело је Русима

Случај је хтео(или можда није случај у питању) да смрт Бориса Јељцина као симбола прозападне оријентације Русије и дефинитивно означи крај једне ере у руској политици. Увидевши да се запад не држи потписаних споразума председник Владимир Путин је одлучио да стави мораторијум на ограничења о конвенционалним војним снагама.

То конкретно значи да руске војне снаге неће морати да обавештавају никога о кретању по својој територији, баш као што ни други нису обавештавали Русе и поред свих могућих уговора. Западњаци су већ почели да траже некаква објашњења, али објашњења свету дугују они. Зашто не ратификују постигнуте споразуме? Зашто не поштују их и када су их ратификовали? Због чега крше међународне законе покушајима да отму територију сувереним државама? Зашто војно нападају и окупирају друге земље?

Ући ћемо у веома опасну фазу ако западни владајући кругови и даље буду игнорисали реалност и мислили да је на снази и даље време када су могли да уцењују Русију било чиме и да спроводе своју вољу без отпора. Русији са запада не треба више ништа а западу од Русије доста тога. Досадашње понашање запада, међутим, не даје повод за оптимизам.

No comments: