8.5.07

Саркози победио, па шта?

Никола Саркози је нови председник Француске , након што је у другом кругу избора победио Сеголен Роајал.

Шта доноси овај догађај? Ако је веровати главним медијима, десио се прави политички земљотрес који ће имати последице широм света. Али научили смо на сопственој кожи да се главним медијима никако не може веровати.

Саркозија су док је био министар унутрашњих послова левичарско-глобалистички медији(тј. скоро сви) у Француској представили као неку врсту "прљавог Харија", а његово карактерисање изазивача нереда из 2005 као "олоша" је постала нека врста урбане легенде. Конзервативци и десничари су се ухватили за ову кампању, као и за то што је Саркози прихватио многе ставове и идеје Националног фронта(Ле Пен се с правом жалио) и прихватили Саркозија без постављања неких питања. На пример, шта је Саркози урадио након што је рушиоце градова назвао олошем? Укратко, ништа. Није предузео никакве мере да скрши нереде који су престали сами од себе, као што су и почели. Да ли је Саркози икада причао о проблему имиграције док је био у влади? Ту су још неке ствари које једног националистичког антиглобалисту мора да забрине, као што су заклињања у ЕУ или посвећеност "глобалном загревању". Од Саркозија не треба очекивати никакве оштре потезе, неке мере ће предузети на унутрашњем плану, а и то ће бити вероватно тешка срца и биће недовољно. И сасвим сигурно се неће безрезервно сврстати уз Вашингтон и слати трупе у Ирак и Афганистан, према томе нека се смире како неоконзервативци у Вашингтону тако и претерано ватрене присталице Националног фронта.

Лично, мој фаворит је био Филип де Вилије. Била би врхунска историјска иронија да је за председнинка Француске Републике изабран конзервативни католик племићког порекла из Вандеје. Али де Вилије је сувише нормалан тип да би победио у лудачкој земљи као што је Француска постала у протеклих четврт века.

No comments: