22.5.07

De plus se change...

Већ сам написао раније да избор у Француској између Роајалове и Саркозија и није неки избор. А сам Саркози је то потврдио именујући Бернара Кушнера за министра спољних послова. Ето, не пљују па лижу само наши политичари. Кушнеру није нимало мрско да улази у владу човека којег је називао свакаквим именима. То је ипак слаба утеха.

А ако вам се чини да је све ово неприродно због тога што су Саркози и Кушнер из различито идеолошки оријентисаних партија, варате се. Савез између неоконзервативаца и либерланих интервенциониста одавно постоји. Тачније речено, они су само две стране једне исте медаље, разлика је само у реторици. И једнима и другима сан је глобално мултикултурално друштво у којем ће живети скупови хомо економикуса где ће се спроводити апсолутна равноправност и забрана било какве дискриминације. И једни и други презиру традиционалну културу, моралност, религију и националне вредности и не признају цивилизацијске разлике међу људима. Разликују се само у својим погледима на данашње западне земље и њихову улогу. Док неоконзервативни идеолози сматрају да је запад достигао врхунац пост-модернизма и да је на реду ширење те идеологије по свету, чиме је држава којој формално изјављују љубав само средство у тој експанзији, либерали истичу и даље као "изворни грех" колонијална освајања, верски прозелитизам и нацинална осећања и интервенционизам виде као свету мисију окончања истих и дисциплиновања оних који, по њима, не желе да се отарасе тог непотребног терета. Из овога проистиче погрешан утисак да су први патриотски оријентисани, а да се други стиде своје нације(ово није сасвим погрешно).

Ако вам се ово што тврдим чини претераним, погледајте мало њихова дела(или недостатак истих), која говоре више од речи. У Саркозијевом кабинету од 16 министара, 7 су жене од тога је једна имигрантског порекла. Тешко да би и најрадикалнији мултикултуралиста могао да изведе овакав корак. Али Сарко, од којег су медији, углавном наклоњени либерално-левом делу интервенционистичког спектрума, направили потпуно неосновано Бабарогу, то може.

А Француска? Сама је скувала себи чорбу, сама нека је и куса. А ако жели да једе нешто боље, нека култивише боље вође.

No comments: