16.8.07

10 година симпатичних вулгарности

Тринаестог августа навршило се десет година како су двојица аниматора, Треј Паркер и Мет Стоун, направили и пустили у етар прву авантуру четворице деветогодишњака из градића Саут Парк у Колораду: Кајла Брословског, Стена Марша, Ерика Картмана и Кенија Мек Кормика(који, како се испоставља, има више живота него мачка). Од тог тренутка све се променило. Ликови деце више нису били симпатични или несташни и враголаст већ су могли да буду и сурови, безосећајни и вулгарни. Поред овога, отклоњене су све ограде око тога шта се сме исмејавати и шта се сме изговорити у прајм-тајм термину. Шоу је својим сатиричним и комичним приказом америчке стварности и пародијама на дела и личности поп-културе стекао бројне обожаваоце али и изазвао бројне контроверзе. Елем, ево мојих омиљених епизода, без неког нарочитог редоследа.

"Љубитељ кокошки" - Картман замењује полицајца Барбрејдија док овај покушава да научи да чита и схвата свој нови посао прилично озбиљно.

"Мале богиње" - Кајл, Стен и Картман не желе да се друже са Кенијем ако овај не престане да буде сиромашан.

"Картманова мама је прљава дроља" и "Картманова мама је и даље прљава дроља" - две епизоде у којима Картман сазнаје ко му је отац између поприличног броја кандидата, практично целог Саут Парка а и шире.

"Скот Тенорман мора да умре" - Картманови планови обично се окрену против њега али кад успеју...Јао мајко! Обавезно погледати!

"Забава са оружјем" - показује хипокризију доброг дела америчке јавности око секса и насиља.

"Два дана пре дана после сутра" - подсмех хистерији о глобалном загревању, у стилу Саут Парка.

"Божић шумских животиња" - сцена са Деда Мразом који пуца из "пумпарице" је легендарна али је ово веома поучна прича о добру и злу.

"Туча богаља" - Картман разглашава целом граду да се туку два хендикепирана ученика. А шта се из тога изоди.

"Отпадак и говно" - избори у савременим демократским земљама, приказани јасно и језгровито.

"Затворени у плакару" - зашто је Сајентологија култ? Нема бољег објашњења од ове епизоде!

"Човекомедвеђа свиња" - пола човек, пола медвед, пола свиња.

Како је људска глупост неограничена верујем да ће Паркер и Стоун имати још много тема за своје епизоде.

No comments: