25.9.07

Европско одрицање од хришћанске традиције, узроци и последице - закључак

Први део

Други део

Трећи део

Четврти део

Има ли наде да ће Европа и њени народи преживети овакву ситуацију? Наравно да има, али за то је потребно да се створе одговарајући предуслови.

Прво, неопходно је променити досадашњи владајући поглед на свет. Самоубилачка идеологија левичарског либерализма мора бити склоњена са позиција са којег може на било који начин да утиче на јавност. То укључује не само обарање политичара са власти и уклањање људи који повлаче конце иза сцене, већ и склањање из главних електронских и писаних медија и из образовних и научних институција свих гласноговорника и проповедника пост-модерних идеологија као и ограничавање њиховог утицаја на уметност раскринкавањем њихових "дела" као средства индоктринације. С обзиром да су припадници пост-модерних идеологија веома дубоко укорењени у ове изузетно битне сегменте друштва ништа мање од револуције неће бити довољно да ово спроведе у дело. У вези са тим постављају се два питања: да ли је достигнута критична маса за друштвени преображај и хоће ли тај преображај бити миран или насилан?

Што се првог питања тиче, одговор је у овом тренутку "не". Чиињеница је, међутим, да се убрзано приближава том тренутку. Друштвени и економски односи у Европи, поготово у Европској Унији, који се противе здравом разуму и људској природи макар и површно код обичног човека рађају осећај да нешто није у реду. Владајући кругови у овом тренутку купују време преузимајући пароле партија донедавно сматраних за "екстремну десницу" или "екстремну левицу" али поред неких козметичких мера они ће наставити све по старом из простог разлога јер не знају никако другачије. Садашња генерација политичара највећих партија је потпуно образована у духу пост-модерних, пост-националних и пост-хришћанских "изама" и није способна да размишља изван матрице таквих идеологија. Само их инстинкт одржања на власти приморава да јавно говоре да ће предузети нешто. Ако се томе дода да привреде европских земаља још нису исцрпљене и да је вишегодишња сатанизација "екстремиста" ипак имала резултате и макар подсвесно спречава добар део људи да им да глас на изборима, јасно је да о општем преврату у овом тренутку не може бити говора. Неуспех за неуспехом естаблишмент партија да успоставе природан поредак ће, међутим, довести до такве ситуације где ће људи разбити страх од тога да их "креатори јавног мњења" и "аналитичари" називају "расистима" и "екстремистима" и довешће до огромног померања на политичкој сцени. Што ме доводи до одговора на друго питање...

Да ли ће опште политичке промене бити мирне или насилне зависи искључиво од садашњих властодржаца у Европи. Да ли ће прихватити да их народи њихових земаља више не желе, да је њихова идеологија опасна утопија и да је њихов друштвени експеримент неповратно пропао? Или ће, пак, као краљ Иби(или Бертолд Брехт) да себи изаберу бољи народ, мобилишући своје присталице у савезу са неасимилованим имигрантима и њиховим спонзорима изван Европе против "повампиреног нацизма"? Нисам пророк, али на основу онога што знам о менталном склопу европских властодржаца данашњице мислим да ће, на жалост, изабрати ово друго.

Други услов је да се након што се преврат буде извршио, Европа не упушта ни у какве нове социјалне експерименте већ да се врати ономе што ју је учинило великом: њена традиционална припадност хришћанској цивилизацији. Повратком хришћанских моралних вредности и националних култура питања коа што су имиграција и расподела економских добара биће далеко боље решена него до сада. Уједно би се ослобађањем од стега подобности у смислу припадности политички коректним идеологијама поново пробудила европска креативност и смисао за науку која је донела толико тога човечанству. Поред овога, правне и моралне норме не би могле тако лако да се крше самим тим што неко поседује силу. Само овакав преображај може довести до опстанка европских народа и цивилизације. У противном, пропаст ће не само бити неминовна већ ће се одвијати још бржим темпом и на болнији начин.

(крај)

1 comment:

Anonymous said...

удачи и здоровя в новом году!