27.9.07

Марша нема, али проблеми остају

Полиција је забранила тзв. марш за јединство Србије који је хтео да предводи извесни Горан Давидовић, чије су симпатије према нацизму добро познате. Било како било, здрави, национално опредељени део део Србије је пао на испиту.

На првом месту вођство патриотских странака и организација који нису успели да прозру игру која се намештала од почетка. Било је јасно да медијска пажња коју добија скуп једне минорне организације мије нимало случајна и да ће послужити антисрпским сподобама типа Чанак, Чеда и Бисерко да себе промовишу као "брану против нацизма". Националне организације су морале да буду прве које ће да се супротставе таквом скупу, не само да би избиле аргументе из руку чанкочедистичке банде већ и због историјских разлога. Српски народ је много пропатио од стране идеологије коју проповеда Давидовић и од њених савезника на простору бивше Југославије. Штавише, многи су деведесетих покушали да доврше посао који су започели Хитлер и Павелић. Уместо да сами спрече овај марш дижући максималну дреку па и ваниституционалним интервенцијама, вођства СРС, ДСС, СПС и ванстраначких националних удружења су била недопустиво пасивна и дозволила чанкочедистима да монополишу политички спектар који природно припада сваком Србину.

Овакав став донео је негативан ефекат и на неке патриотски опредељене обичне грађане. Многи од њих, видевши са колико жара чанкочедисти наступају протви марша, помислили су: "Па ако је Чанак против тога, онда мора да је добро". Ово је, сасвим ћу отворено рећи, инфантилно размишљање. Или боље речено није уопште размишљање својом главом већ обрнуто размишљање главом чанкочедиста. Многи су отишли толико далеко да су тврдили да је Давидовић оклеветан да је нациста иако он сам то нимало не крије на свом блогу(на који нећу да линкујем јер ми не пада на памет да му повећавам промет, нађите га сами ако сте заинтересовани) својим писанијама и линковима на све могуће нацистичке и расистичке сајтове под капом небеском. А суочени са доказима, исти ти су одлучили да све то игноришу и наставе са старом причом! Други су своје симпатије према Давидовићу правдали максимом "ето, он нешто макар ради, нешто организује, а остали су пасивни" и "тамо је права национална атмосфера". Такви су упали у класичну замку залуђености формом са истовременим пренебрегавањем суштине. На тај начин су прави Хитлерови нацисти регрутовали масе, а на сличан начин и секте регрутују људе. Гледајте мало шта раде, а не да ли раде. Боље је бити пасиван него наносити штету. Запитајте се да ли је случајно то што се ова медијска халабука дигла у предвечерје преговора о Косову и Метохији.

Све у свему, овај случај је оставио веома горак укус у устима и треба да послужи као наук. Нисам сигуран, међутим, да су људи из овога извукли било какву поуку.

5 comments:

Gray Falcon said...

Са становишта Окамове оштрице, најједноставније објашњење је да су чанкочедисти само искористили овог Давидовића (који је без сумње нациста) за сопствену пропаганду. Али заиста не искључујем да је Давидовић управо агент-провокатор у служби истих оних фактора који финансирају и подржавају чанкочедисте. Тим пре што је донедавно био потпуно непознат. Ништа се не дешава без разлога, а "тајминг" је заиста врло занимљив.

Anonymous said...

Postoji i druga strana medalje.

Suoceni sa rezultatima titoisticke diktature, koji su mogli biti ostvareni samo u mrklom mraku, Srbi bi morali biti jako osetljivi na svako relatizovanje slobode govora, politickog organizovanja ili mirnog okupljanja.

Hocemo li hapsiti one koji osporavju podatke o holokaustu. Gde hapse? U Evropi.
Hocemo li hapsiti one koji kazu da je Jasenovac bio radni logor. Gde hapse? Nigde.
Vidimo kako izgleda evropska istina o dogadajima na Balkanu 1941-2007.
Koje istine ce Evropa sutra stititi zakonom?

Ovome se mozemo suprostaviti samo vrednovanjem slobode.
Pogledati americki ustav. Zasto ne?

Anonymous said...

Samo da potsetim na ono legendarno:
"Prvo su dosli po komuniste,
a ja se nisam pobunio jer nisam bio komunista.
Zatim su dosli po Jevreje,
a ja se nisam pobunio jer nisam bio Jevrejin.
Zatim su dosli po sindikalce,
a ja se nisam pobunio jer nisam bio sindikalac.
Zatim su došli po katolike,
a ja se nisam pobunio jer sam bio protestant.
Zatim su došli po mene,ali tada više nikoga nije bilo da se pobuni."

Witch-king of Angmar said...

@gray falcon - И ја сам убеђен да је Давидовић провокатор. Сличне организације су у Русији осниване управо од западних служби да би компромитовале руску националну идеју.

@Anonymous - само да прецизирам да нисам подржао забрану марша већ критикујем како су националне организације па и власт реаговале на целу ситуацију. Слажем се да би у Америци вероватно сличан марш био дозвољен(и уопште преферирам тај амерички начин у односу на нпр. законе који забрањују негацију холокауста у неким европским земљама), али уз оштру пратњу присмотру полиције.

Уроборос said...

Не само што је пред преговоре о Косову, него што су Чанак и "Друга Србија" почели опасно да губе позиције и симпатије народа. Зато је био потребан наци скуп да се народ (читај националне и друге мањине) поново гурне у недра "отвореног друштва".

Давидовић је само јавна фигура коју из сенке помера Владимир Максимовић, издавач и сарадник Службе.