2.11.07

Вера и како је испољавати

(овај текст сам написао на свом блогу на енглеском, овде га преносим уз неке измене)

Желео бих мало више да се забавим питањем религије. На ово су ме подстакле конторверзне изјаве америчке конзервативне коментаторке Ен Коултер која је на једној ТВ емисији изјавила, између осталог, како би "било много боље када би сви били хришћани" и да би се Јевреји примањем хришћанства "усавршили".

Религија је осетљива тема чак и изван нездраве климе политичке коректности. Није ствар само у веровању појединца већ и у његов начин живота. Али неке чињенице остају без обзира на све, као што је она да уколико верујете у једну религију аутоматски верујете да су све друге погрешне. То је аксиом диктиран елементарном логиком и здравим разумом.

Један од основних стубова хришћанства је да се спасење остварује кроз прихватање Исуса Христа. Хришћанстов, међутим, никада није прекинуло везу са Стари Заветом а и сам исус каже у Мат. 5:17 "Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним.". Стари Завет је одувек био интегрални дое Библије за хришћане и Нови Завет га није укинуо већ допунио. Управо ово је Ен Коултер хтела да каже.

Али чак ни изјава о томе да би Јевреји требало "да се усаврше" није толико шокирала либерлане левичаре као она да би "било боље када би сви постали хришћани". Одједном је Коултерова постала реинкарнација Торквемаде, вођа крсташког похода са циљем преобраћања целог света. Којешта. Особа која се нада да ће сви примити његову веру не прозелитира ништа више него што је неко ко се нада да ће да се обогати потенцијални пљачкаш банака. Постоји и други угао гледања на све то. Уколико Ен Коултер, као и сви озбиљни хришћани, верује да се Царство небеско задобија преко Христа, зар не би истински била шовиниста тек онда када би се надала да други људи неће примити њену веру?

Кључ мирне коегзистанције између религија је једноставан: слобода изражавања и никакве земаљске казне зато што се не жели примити одређена вера. Нема потребе за разводњавањем значења религија(или бар већине њих) да би се одржала друштвена складност. И нико не треба да се вређа због тога што неко мисли да је његова религија погрешна јер то заправо значи да вас вређају сви други системи веровања осим сопственог. А то јесте шовинизам.

No comments: