21.11.07

Потврда у бројкама

Мој есеј о пропасти европске цивилизације је ових дана објављен и на сајту "Видовдан". У њему сам између осталог тврдио да је први пут до масовног одрицања од хришћанства у Европи дошло после Првог светског рата. Признајем да сам овакву тврдњу изнео на основу посредних и интуитивних доказа. Амерички аутор Брус Вокер, цитирајући књиге написане непосредно пре почетка Другог светског рата, је конкретним бројкама дао за право мојој тези:

...У својој књизи "Диктатори" Ричард Овер каже да је у деценијама пре Првог светског рата Немачка све више постајала секуларна и да је након рата, од 1918 до 1931, 2.4 милиона евангелистичких хришћана формално одбацило своју веру као и скоро пола милиона католика. У Пруској је само 21% становништва примило причешће а у Хамбургу само 5%. Пре Хитлера, немачке верске вође су јавно осуђивали пораст моралног релативизма и пад традиционалних вредности.

Вајмарска Немачка је углавном напустила хришћанство и све више преузимала хедонизам, марксизам и паганизам. Пад хришћанства у Немачкој је директно довела до пораста нацизам. Професор Хенри Лихтенбергер у својој књизи из 1937 "Трећи Рајх" описује Вајмарску републику као место где су велики градови били "духовне пустиње" практично без верника, изузев клера. Средња класа је била жива али јој је недостајала вера. Радници, под утицајем социјализма, су били неповерљиви према црквама. Чак и на селу су проповедници имали мали утицај на људе. У својој књизи из 1938 "Рат против Бога" Сидни Дарк и Р.С.Есекс описују преднацистичку антипатију према хришћанству усред које су цркве изгубиле виталност и где су њихове службе учињене беживотним. Моуер у својој књизи из 1938 "Немачка враћа време уназад" је написао да је до 1920 хришћанство доживљавало озбиљан пад и да је то процес који је започео још од 1860 године. Моуер описује културу не толико слободну колико огрезлу у хомосексуаност. Пише о уметности болесној, утопљеној у безвучну музику, о одсуству било каквог осећања греха, о читавим разредима средње школе који су тражили средства за контролу рађања и о томе да је абортус био практично нормална појава.


Звучи вам познато? Прочитајте цео чланак.

No comments: