27.11.07

Орвел за сва времена

Било би сувише лако писати о "1984" или о "Животињској фарми". Уместо тога, мени је пажњу привукао један његов есеј-критика на рачун Херберта Џорџа Велса из августа 1941. Неки његови делови су и те како актуелни данас:

Чиме ће Велс да се супротстави ‘малом урлаторском манијаку из Берлина’(Хитлеру)? Са уобичајеном флоскулом о Светској држави, плус Декларација из Сенкија, као покушај дефиниције основних људских права, као анти-тоталитарној тенденцији. Осим што данас позива на светску контролу ваздушне моћи, он пропагира исто јеванђеље већ 40 година, често са осећањем бесне изненађености да људи не могу да схвате нешто тако очигледно.
...


Како оно говоре наши европејци: шта ће Србији границе када ћемо сви бити у Европској унији без граница? И још се љуте, шокирани чињеницом да им неко противречи или изражава неслагање са њима!


...Пре него што се може причати о реконструкцији света, или чак миру, мора се елиминисати Хитлер, што значи остварити одређену динамику, не нужно исту као ону у нациста, али подједнако неприхватљиву ‘просвећеном’ и хедонистичком народу. Шта је енглеску одржало претходне године? Несумњиво да је делимичну улогу имала вера у бољу будућност, али углавном атавистичко осећање патриотизма, тај усађен осећај Англофонаца да су бољи од странца. Задње две деценије основни циљ Енглеских левичарских интелектуалаца био је да сломи ово осећање и да су у томе успели можда би данас улицама Лондона патролирали СС-овци. Слично томе, зашто се Руси боре као лавови против немачке инвазије? Делимично, вероватно, и због безмало заборављене идеје утопијског социјализма, али углавном да би одбранили Свету Русију ("Свету Мајку Отаџбину"), коју је Стаљин успео да оживи у делимично измењеном облику. Енергија која заиста мења свет долази из емоција као што су, расни(национални) понос, обожавање вође, вера, љубав према рату, коју либерални интелектуалци механички отписују као анахронизме и које су у себи уништили до те мере да су постали неспособни за акцију.
...


Осећање патриотизма у Србији је систематски сламано од стране глобалистичких тзв. "интелектуалаца" и захваљујући њиховом деловању данас је део српских темаља под окупацијом. Господа би радије да Србија престане да постоји него да одбаци "просвећеност" која јој прети опстанку. Ово им не сме никада бити опроштено!

Орвел овим делом уједно разбија историјски ревизионизам данашњице који покушава да представи борбу против хитлеризма као борбу за "уједињену Европу" или "универзалне вредности". Антихитлеровску коалицију су чинили земље и народи који су бранили себе, своје постојање, културу и земљу од оних који су желели да их потчине и униште, а не неки "Европљани".

Орвел даље каже:

...на жалост изједначавање науке са здравим разумом не пије воду. Авион, на који се гледало као цивилизаторско средство, а који се данас користи за бацање бомби, је симбол тога. Савремена Немачка је далеко више "научна" него Енглеска и уједно далеко варварскија. Већина онога што је Велс замишљао у стварности постоји у нацистичкој Немачкој. Ред, планирање, држава која охрабрује науку, челик, бетон, авиони, све је ту, али све у служби идеја које припадају Каменом добу. Наука се бори на страни празноверја.


Наука без моралних вредности неизбежно води у дехуманизацију и зло. То је хипотетички обрадио Хаксли у "Врлом новом свету", а у пракси се то видело код др. Менгелеа. А опет, либерални глобалисти само вичу "Наука, прогрес, разум"...

Има још много тога у овом Орвеловом есеју што се препознаје у данашњем времену. Обавезно га прочитајте целог.

No comments: