29.11.07

Хоће, како да не

"Ко не учи из прошлости, осуђен је да је понови". То је пре скоро једног века рекао амерички афористичар и филозоф шпанског порекла Џорџ Сантајана. У Америци су ту изреку одавно заборавили, апоготово њихове вође. Штавише, брига их за било шта што се одвија ван њихове перцепције света.

Не хајући за неуспех који су доживели у ороченим "преговорима" о Косову и Метохији, Џорџ Буш је добио обећање од израелског премијера и палестинског председника да ће склопити споразум до 2008. године. Да ли неко стварно верује да ће тако бити? Не, нисам ни мислио.

Јасно је због чега је Буш поставио тај рок: његова администрација се сваким даном све више урушава и "решење" сукоба на Блиском истоку му је једина шанса да остави било шта позитивно у својој заоставштини. Левичари и либерали га мрзе свеједно, а конзервативци су се најблаже речено охладили према њему након што је предложио легализацију илегалне имиграције, а чак се и многи од њих питају да ли је Ирак био тако добра идеја. На све ово је требало да мисли раније и да боље промисли своје политичке потезе, а не да се слепо веже за једну утопијску идеологију. Било би нам боље свима.

3 comments:

Slobodan Stamenic said...

Баш штета што Бушов мандат не траје бар још 4 године. САД нису имале горег и успешнијег непријатеља од нјега.

Anonymous said...

Слажем се. Да је Буш колосално забрљао, јасно је и из саме чињенице да је СВАКИ демократски противкандидат аутоматски постао "мање зло" у очима већине Американаца. Чак и Хитлери Клинтон, нажалост. Републиканци вероватно нећеимати довољно памети да номинацију дају Рону Полу, а све више ми пије воду теорија по којој Буш намерно прави простор за Хитлери, чији ће режим после само четири године свакако довести Америку до закључка да републиканци и нису били толико лоши, и ето нама Џеба '12. Династија свакако треба мали предах, а странка је постала дворски протокол.

Како год,
http://www.stophernow.com
:)

Witch-king of Angmar said...

Ако Пол добије близу 10% гласова(и више) на прелиминарним изборима други ће нешто од његове политике морати да усвоје, макар на речима. А то би могло да покрене озбиљнији процес.