30.11.07

Трибина

Синоћ је на Машинском факултету одржана трибине "Двери" под називом "Србија и(ли) Европска унија". Ова трибина је(а то је заиста трагично) била прва јавна расправа о чланству Србије у ЕУ. Пред пуним амфитеатром своја излагања дали ду др.Срђа Трифковић, др. Гордана Живковић, сарадник Института за европске студије, мр.Дејан Мировић, аутор књиге "Запад или Русија" и посланик СРС и Зоран Буљугић, члан редкације часописа "Геополитика".

Срђа Трифковић је говорио о томе како је Европа напустила своје хришћанске корене и кренула самоубилачким путем пост-модернизма. С тим у вези показао је да аргументи традиције и културе у вези Косова и Метохије на које се често наши позивају не пролазе код савремених постнационалних владара ЕУ и да је њихова политика. По њему, због ових а и других разлога, у карикатуру Европе из Брисела не треба да улазимо, управо зато што смо остали верни Европи.

Гордана Живковић је говорила доста уопштено. Сложила се да је духовна пропаст у ЕУ више него очигледна али да ни Србија нема много чиме да се похвали по том питању. Поред овога, критиковала је острашћеност која влада у нашем политичком животу.

Дејан Мировић је имао што се тиче чињеница најконкретније излагање. Јасно је изнео бројке по којима су нове чланице ЕУ као што су Пољска и Бугарска од ње имале само штету у економском, културном и духовном погледу. С тим у вези, понудио је јасну алтернативу ЕУ, а то је Русија и подсетио на то да Србија има споразум о слободној трговини(а који Србија једва да користи). Једино се не слажем са његовим мишљењем да друге земље источне Европе немају алтернативу ЕУ. Имају алтернативу, али немају вође са визијом.

На крају је Зоран Буљугић причао у сличном тону као и Мировић с тим што је причу проширио на идеју Евроазије коју заступа Александар Дугин. Поред тога говорио је и о духовним разликама које владају између нас и главних земаља ЕУ. Лично, мислим да је идеја Евроазије преширока и да обухвата многе тешко спојиве идеје али као краткорочна брана агресивном глобализму може да дође у обзир.

Све у свему, било би добро да се не стане на овоме већ да се организује серија трибина на ову тему по селој Србији.

No comments: