13.11.07

Крв, сузе, превара и лицемерје

Фудбал је у Италији однео је још један живот. Навијач Лација Габријеле Сандри убијен је од стране једног полицајца, кажу несрећним случајем. Ову причу навијачи, без обзира на клуб, нису прихватили и кренула је лавина реакциј, од које су неке заиста отишле предалеко. Али више од тога, оне су бациле у сенку прави проблем.

У првим сатима након догађаја италијански медији су бомбастично извештавали о огромној тучи навијача Јувентуса и Лација из које је произашла једна људска жртва. Током поподнева су објављиване гласине како лацијали, заједно са навијачима Интера са којима су пријатељи, кренули у Парму да се обрачунају са јувентинима који су тамо пратили свој клуб. Како је време протицало тако је на видело излазила истина. У "мега тучи" није учествовало више од десет људи и није било чак ни неке туче већ размена увреда и гуркање, у којем несрећни Сандри није ни учествовао већ је спавао у колима.

И сада су сви скандализовани понашањем навијача! Није него! А шта је са полицајцем који пуца "у месо" да би растурио тучу? А медији који су у почетку лажно извештавали о трагедији и ширили најневероватније гласине? Хоће ли ико њих поменути? Хоће ли ико од њих да одговара?

Јасно је било и због чега се кренуло са верзијом о великој тучи. Није се радило само о прикривању кривице полиције. Хтели су да искористе овај инцидент за демонизацију и могућ обрачун са ултрас групама које су већ годинама трн у оку владајућим структурама у Италији. Да се разумемо, не мислим да су навијачи свеци, далеко од тога, али је јасно да се ради задовољавања неких економско-политичких интереса тежи за "стерилизацијом" стадиона и стварањем "позоришне" публике.

Реакција званичних органа Италије, државних и спортских, је слика и прилика лицемерја и злонамерности. Серије Б и Ц су обустављене следећег викенда и забрањена су гостовања навијача. Министарка спорта је чак хтела обуставу шампионата. Полицајац пуца, убије невиног човека, медији дају лажне извештаје а за све то плаћају навијачи. E viva la logica!

Не дајте да вас преваре тиме што ће вам приказивати слике нереда у Риму и Бергаму, одговорност за ово сносе италијанска власт и медији и на јавности је да им постављајучи права питања не дозволи да се извуку из овога.

No comments: