14.12.07

Избори и са њима у вези

Избори за председника Србије су расписани за 20. јануар. То је одмах дигло прашину. Коштуница прети да ће одговорити али тек после седнице Савета безбедности УН, а као одговор помиње се смена Дулића са места председника Скупштине. То је бедно јер ништа осим обарања владе после Светог Николе неће донети ефекат нити би могло Коштуници да поврати кредибилитет.

Расписивање избора има, међутим, и своју мрачну ноту. Одмах су почеле шпекулације о томе како је то повезано са евентуалнм проглашењем независности Косова и Метохије, а то је отворено изјавио и један "аналитичар близак ДС-у". ДС још овек није демантовала овакве тврдње које, уколико у тачне, представљају ништа мање него велеиздају.

И шта сад? Да ли изаћи на изборе или, како из ДСС најављују, бојкотовати? По мом мишљењу Тадић се мора склонити са функције председника јер је дефинитивно да је у питању штеточина, и он и људи око њега. На ово је још прошлог пролећа упозоравао Леон Којен. Србија више нема тај луксуз да на таквом месту трпи такву особу. То мора бити учињено са или без Коштуницине подршке. Он може да одлучи да ли ће да учествује у његовом уклањању или да статира по страни и тиме уруши и оно мало политичког капитала што му је остало.

No comments: