11.12.07

Идиоти свуда

Спорт одражава стање у друштву, негде у већој, негде у мањој мери. Ако нам идиот седи у фотељи председника државе није чудо што су спортски форуми запоседнути сличнима. Још једна идиотска одлука утицаће на то да се дерби игра без публике по први пут у историји.

Хистерија створена око инцидената на утакмици Звезда - Хајдук се полако стишава онако како сам и очекивао, по принципу "тресла се гора, родио се миш". Од громогласних најава о масовним хапшењима није остало ништа. У затвору су завршила четири човека од којих је само један члан управе и који су ухапшени под трагично смешним оптужбама(само још да ми објасни неко шта делегат утакмице има са свим овим инцидентима). Уколико не постоји снимак да су та четворица лично дали бакље онима који су њима тукли полицајца Трајковића не постоји начин да оптужени буду и осуђени.

Да се разумемо, они који су тукли полицајца на "северу" треба да иду на дугогодишњу робију, али овде није реч о томе. Инциденти на "Маракани" су само повод. Циљ је да се клуб у бесцење да неком од тајкуна блиских власти. У мафијашки систем који се увукао у фудбал нико не жели да дира, чак се на тако нешто ни не помишља. Јасно је да је то зато што у управама клубова седе бројни функционери и финансијери владајућих партија у најмању руку добрано упознати са тим како функционише систем а неки су и његов део. Зар да убију своје златне коке?

Поред овога, случај је показао(по милионити пут) колико је бедна наша новинарска професија. Једна дневна новина која се дичи традицијом од преко 100 година је објавила преко пола прве стране наслов који, како је у једној ТВ емисији показао Добривоје Јанковић, садржи неколико чињеничних грешака. Друге су без и трунке доказа објављивали наводне везе бивших челника клубова са мафијом. Трећи жале што је "полиција изгубила битку" и што "хапшења неће бити". Ма није ту битку ни водила, да имамо новинаре од имало интегритета знали би то одавно.

Све у свему, још једна бедна назови мера која неће решити ништа и нанети само штету. А о квалитету фудбала код нас, о начину тренирања, селектовања, тактичкој припреми, катастрофалној инфраструктутри и бројним другим недостацима нико ништа. Сјајан рецепт да се публика врати на стадионе, нема шта.

ПС Оставите причу о томе како људи не долазе на стадион због страха од хулигана. Како то да тог страха нема када гостују Ренџерс, Бајерн и Болтон? Или Левадија и Гроцлин који су на нивоу наших суперлигаша?

No comments: