31.10.07

Избори како год да окренеш

Договор око одржавања избора, ће као и обично трајати до последњег тренутка. Склонији сам веровању, с обзиром на недавну прошлост, да ће нека врста споразума бити постигнута. А чак и да договора не буде, избори ће врло вероватно доћи због распада владајућа коалиције. Тешко је веровати у опцију промене коалиционих партнера. Мада, ко зна...

Да сте раније реаговали не би до овога ни дошло

Скупштина Републике Српске је одбацила мере Мирослава Лајчака.

Али ако очекују аплауз са моје стране, варају се. Ово није први пут да се Српској отимају надлежности гарантоване у Дејтону. Сви досадашњи такви случајеви наишли су на зид ћутања. Тек сада, када је одбијање било једина могућа опција су се усудили да реагују. Да се наступило овако одлучно у претходним случајевима не би Република Српска дошла у овако тешку ситуацију. Сада је све веома неизвесно.

Хутзпа

На нету се науче разне ствари, па и неке речи на до тада непознатом језику. Тако сам и ја покупио хебрејску реч "хутзпа" што би у слободном преводу значило "дрскост" или "безобзирност" али доведена до крајњих граница.

Елем, пример за такво понашање је демарш који је министарство спољних послова Србије добило од амбасада пет западних земаља. Заиста не треба објашњавати више ништа.

Мој коментар је да могу да набију тај свој демарш тамо где сунце не сија.

30.10.07

Емир Шишић, слика бескичмењаштва српских власти

Сећате ли се случаја бугарских медицинских сестара осуђених на смрт у Либији, а којима су казне преиначене у доживотну робију? Одмах након што су пуштене у Бугарску на издржавање казни председник их је помиловао.

Пилот Емир Шишић је на правди Бога осуђен зато што је извршавао задатак који је у потпуности у складу са правилима и законима. Након што је издејствовано да се премести у Србију, никоме на памет не пада да га пусти. Напротив, његови захтеви за пуштање бивају одбијани.

Ништа изненађујуће. Од 2000. године принцип правде и праведности је одавно уступио место снисходљивости и ситном шићарџисању. Шишић не само да није изузетак већ слика и прилика таквог става који ће нас довести до нестанка уколико не буде искорењен.

29.10.07

Ево колико је Британија потонула

Стандарди приликом доделе племићких титула су у последње време значајно опали, то је чињеница, али да ће њој да буде додељена једна??? Какве је она заслуге дала новинарству због којих је добила ово звање, да ми неко каже?

Прави пут, одабран након толико дуго времена

Главни одбор ДСС, који је странка премијера Коштунице, донео је Декларацију о војној неутралности Србије. Прво питање које се логично поставља је:"Шта вам је толико требало?" Да ли је могуће да тек сада успевају да сагледају природу, структуру и начин одлучивања НАТО пакта, у којег су се безмало клели до пре пар месеци?

Како ће се ово одразити на односе у климавој владајућој коалицији? Тамо још увек има "пионира" који не желе да скрену са "правог пута". Како ће они да реагују?

И коначно, да ли ДСС има нешто што иоле личи на стратегију у условима војне неутралности? Имају ли визију одбрамбене политике, обуке, опремања и осмишљавања доктрине оружаних снага? Декларацијама се ништа не решава.

26.10.07

Јел' сада све намирено?

Сада када су наме се и Бајерн и Ренџерс реванширали јел'може више без оваквих сцена као оних синоћ? Молим те, Боже!

И ако није превише, јел'може неко да пребије Ранђеловића и одговорне за онај криминалан терен?

23.10.07

Све је пролазно

Пре само десетак дана моја сестра од тетке, годинама везана за инвалидска колица због мултиплекс склерозе је изгледала фантастично и певала на мојој свадби. Ово све и поред чињенице да је, уз основну болест, још добила и карцином прошлог пролећа. Прве хемотерапије је одлично поднела и опоравила се од њих тако да је изгледала боље него икада. Сви смо са великом надом очекивали даљи третман...

А од јуче је више нема. Лоша реакција на нову туру зрачења је била фатална. Срећа у овој несрећи да је сам крај био далеко мање мучан од доброг дела њеног живота. И поред свега, нада ју никада није напуштала, нити је престајала да шири оптимизам на све нас. Страшно ће нам недостајати свима.

22.10.07

Надокнада пропуштеног

Најтеже је похватати све што се дешавало након што сте били одвојени од компјутера на неко време. Али покушаћу...

Случај Гордане Божиловић-Петровић се наставља. Извиканим "независним" новинарима ни на крај памети не пада да ово доведу у средиште интереса јавности. А и опозиционе странке овоме нимало значаја не придају.

Такозвани преговори о Косову и Метохији теку као и до сада. У питању је разговор глувих, а зна се и због чега.

Динкића је наградио неки опскурни економски часопис и од тога је направљена прилична помпа. Ако имамо у виду да је исту награду добио и Анатолиј Чубајс непосредно пред економски слом Русије током 1990-тих, не пише нам се добро.

Пикси је отишао из Звезде, најблаже речено изненада. У званично обавештење тешко да било ко верује, а биће да су фракфуртске "Вести" биле најближе истини у демантованом интевјуу. Клуб је у узаврелој ситуацији, а Бајерн стиже за пар дана...

Што се репрезентације тиче..."Касно Марко на Косово стиже". Тек када више није битно нађу да разнесу некога, као и обично.

10.10.07

Покоја забелешка о спортским догађајима

Баркос се разиграо! Два комада Банату су, надајмо се, крај његове голготе. Овога пута смо победу обезбедили тек на крају утакмице али смо створили доста веома добрих прилика пре тога и заслужили смо победу.

Што се жреба за лигу купа УЕФА тиче сами тимови нису тако страшни али нам распоред утакмица не одговара. Ипак, Бајерн на "Маракани" буди нека лепа сећања. О томе опширније у некој другој забелешци...

У среду вече смо били сведоци једног јадног покушаја комедије који с претворио у фарсу. Говорим наравно о голману Милана Диди који је не само симулатор и то лош симулатор, већ и глуп симулатор. Њему је пола минута било потребно да схвати да би могао глумом да поправи оно што је упрскао код Селтикових голова. А у све то је у почетку и клуб његов био укључен јер зашто би иначе мењали играча за којег су знали одмах да није озбиљно повређен. Тек када су видели снимак схватили су колико је сцена гротескна и одустали су да траже победу за "зеленим столом". И то је шампион Европе.

5.10.07

Мала пауза

Моја маленкост ће у наредне две недеље да блогује мало мање него иначе. Основни разлог је женидба, а затим и свадбено путовање. Треба се мало посветити породици, је ли?

У сваком случају, наставља се нормалан рад негде крајем октобра, ништа не брините.

Прошло је "седам година верности"

Знате како кажу: седма година брака је критична. Е па изгледа да након седам година пукла веза између наших демократа и запада.

Пунили су нам уши цело то лето пре 7 година о "укључењу у свет" о "милијардама које само чекају" о "питањима Црне Горе и Косова као демократским питањима". Стварност је дала другачији развој ситуације од њихових бајки. Наравно, они имају спреман одговор у виду "крив је Слоба". Али, да не правим дигресије...

Елем, након седам година се одједном онај нешто нормалнији део "демократа" сетио Русије и истока. Кажем нормалнији део, јер они међу њима који су оболели од синдрома Јоне Јакира помоћи нема. Сетио се да Русија не тражи никаква изручења, не отима територију Србији, не пљачка српске ресурсе...А уједно има добар део онога што Србији фали. Да не причамо о томе да наша производња има пре свега на истоку прођу.

А сетили су се одједном и бомбардовања, односно ко га је учинио. Сетили су се да је било илегално напасти једну суверену земљу. Сетили су се и ко је финасирао и наоружавао шиптарске банде на Косову и Метохији. Сада покушавају и онима којима су седам година испирали мозак мало да врате памћење, које срећом ипак нису потпуно изгубили.

Седам година, проведених на страшној странпутици, на путу за провалију на коме смо заустављени у последњем тренутку. Да, заустављени...Нисмо се зауставили сами. То је најгоре од свега.

Солидно, али може још боље

Сасвим добра представа синоћ од стране Звезде. Јесте да се утакмица завршила само 1-0 али уз мало среће требало је да буде још. У Молини смо коначно добили оно што нам је фалило: офанзивног везисту. Короман је био такође добар, одбрана без замерки. Лукаш је био испод свог нивоа али њему је дозвољено мало да "падне". Изненађење је за мене била добра партија Богдановића који је на полувремену замени Кастиља, који се повредио(надајмо се не озбиљно). Милијаш би морао да престане да чека да му лопта долази већ да трчи мало на њу.

Још има места за поправку. Мора да се игра брже, пре свега. Од појединости: Баста би морао да се присети мало својих продора, већ неко време безмало уопште не нападамо по десној страни. Понекад против слабијих тимова није лоше пробати игру са два шпица.

У сваком случају, чека се уторак и жреб за групе па ћемо видети како даље.

4.10.07

После Путина - Путин

Праву пометњу изазвала је изјава Владимира Путина да би желео да буде премијер Русије. Након што су вајни "аналитичари" покушали да одгонетну да ли ће Путин променити устав и омогућити себи трећи мандат, он је повукао сасвим логичан потез коју ти исти "стручњаци" никако нису могли да предвиде(што говори доста о њиховој правој стручности). Најзначајније од свега је да на место премијера не постоји ограничен број мадата већ се влада онолико колико постоји парламентарна већина која то подржава. За непријатеље Русије ово је права ноћна мора.

За нас је ова вест од изузетног значаја јер више није вероватна могућност(на коју је рачунао запад) да ће са новим председником Русије доћи нова политика према Косову и Метохији. Можемо рачунати да ће из Москве и даље стизати подршка очувању наше земље, а на нама је да будемо паметни и да је искористимо.

3.10.07

Ма наравно, он је највећи проблем ове земље

Врло су ефикасно реаговали органи "правосуђа" када је мајор Шурбатовић исплатио неку цркавицу резервистима. Просто је било милина слушати њихово саопштење о догађају.

Поред толиких што новац из буџета трпају у џеп, тајкуна, рекеташа, дилера дрогом и чега све не у овој нашој несрећној Србији, највећи криминалац је испао човек који је одлучио да учини нешто што је држава одавно морала! А прави криминалци добијају почасти.

2.10.07

Копирали од наших

Сећате ли се како су током деведесетих тзв. "опозиционари" оптуживали власт да за њих гласају "пензионери" и "стари комунисти" док су њихова база "млади, напредни и образовани". Истовремено су тражили од својих "младих" гласача да врше разне притиске на своје родитеље и бабе и деде да "правилно гласају". Е па у Пољској су одлучили да примене сличне методе, само су отишли корак даље па захтевају да се старији спрече да уопште гласају.

Политичари који позивају на сукоб генерација не доносе ништа добро свом народу и таквих се треба клонити. То смо ми у Србији добро осетили када су "опозиционари" постали власт. А ови активисти што су смислили овакву акцију нису ништа бољи од коминистичких политкомесара који су учили децу да потказују своје родитеље уколико раде против "државе".

1.10.07

Дерби

Код нас нешто увек мора да поквари савршен догађај. Тако је и судија Станковић покварио један изузетан дерби и слободно се може рећи, отео Звезди победу. Одакле да почнем? Можда од тога да је морао да избаци прво Жуку због два жута картона, а потом и Рукавину због (поврх свега недосуђеног) фаула над Короманом. Уместо тога избачени су били само Короман и Лукаш! Невероватно!

Звезда је први пут одиграла добро ове сезоне. Тешко је било наћи некога ко је у суботу увече био баш слаб. Короман је дефинитивно наш најбољи играч, Јестровић се показује као право појачање а врло добар је био и до сада безмало заборављени Колумбијац Молина. Били смо много ближи победи и поред силних проблема које имамо и наводно "страшне форме" комшија, али нису нам дали да славимо.

Овако треба наставити и потући убедљиво Гроцлин у четвртак па можемо са више оптимизма дочекати остатак сезоне.