11.1.08

Доста релативизовања!

Слободан Антонић је дао најновију анализу тренутне политичке ситуације у Србији. У принципу констатује оно што је очигледно али сам осетио да морам да интервенишем на једном делу:

Značaj 12. decembra nije samo u krizi poverenja među partnerima. Njegov značaj je u tome što je DS tog dana krenuo putem koji bismo mogli nazvati „pragmatičnim patriotizmom”. DS je shvatio da je secesija Kosova neminovnost. Ali u DS-u su takođe shvatili i da je žalosna uloga koju je na sebe preuzela EU takođe nekakva neminovnost. „Hajde da spasemo šta se spasti može”, zaključili su. „Srbiji će, koliko god bilo odvratno ovo što nam rade s Kosovom, ipak biti bolje u EU, nego van nje. Stisnimo zube i uhvatimo se u kolo”. Ne mislim da takav stav nije patriotski. On je vrsta političkog izbora koga je istorija često nametala Srbiji. Taj izbor je nekada bio tragičan – kao u slučaju generala Nedića. No to jeste bilo legitimno nastojanje da se kao narod preživi vreme sile i nepravde.


Искрено, већ ми је преко главе релативизација патриотизма и његовог "редефинисања" у складу са дневнополитичким околностима и за жаљење је да се Антонић уплео у овакво коло.

Пристајање на незакониту отимачину вековне земље је велеиздаја! Крај приче! Senza "se" e senza "ma", рекли би Италијани. Нема "али", нема "ако", нема "такво је време"...Осим тога, "жути" то не раде због околности, раде из убеђења, раде зато што више воле ЕУ односно Евроатлантиду од Србије и Србију замишљају само као географски појам у оквиру исте.

Делимичну одговорност за ово сносе и национални интелектуалци и историчари. У превеликој жељи да направе отклон од црно-беле комунистике историографије отишли су у другу крајност и почели да глорификују Недића као "вољну жртву", малтене као Исуса Христа. Зато данас имамо да свака шуша може да прода национални интерес и државу и да се после огрне недићевским плаштом и почне са његовим изговорима.

Француска није имала комунисте после рата па је осудила Петена и Лавала на смрт(овом првом је због заслуга у бици код Вердена казна преиначена у доживотну робију). Немојмо да ми у Србији због историјских околности неке вредности доводимо у питање.

No comments: