9.1.08

Е кад сам ово видео...

Лоренс Иглбергер је био амерички државни секретар 1992 за време администрације Буша старијег. Те године САД су играле и те како значајну улогу у растурању Југославије признавањем Хрватске и БиХ и наметањен санкција ондашњој СРЈ. Његов Стејт департмент је поставио темеље антисрпске политике САД 1990-тих. Тим више моје изненађење када сам прочитао ово!

Шта се десило па да окрене ћурак? Заправо, ништа посебно. Пошто је током врхунца "империје" био ван највећег ешалона власти Иглбергер није њом опијен и успео је да избегне ирационални фанатизам који влада вашингтонским естаблишментом данас. Самим тим што није погубио ветзу са реалним светом он види да ово више нису деведесете и да је немогуће више наметати силом своју вољу и да би сваки такав покушај довео до кризе чији је исход немогуће предвидети а још мање контролисати. Иглбергеру је јасно да Косово и Метохија тога нису вредни са америчке тачке гледишта.

Још једна неочекивана помоћ стиже од једног про ЕУ(ССР) магазина из Чешке. Аутор овог чланка, по сопственим речима, ентузиаста за ЕУ(ССР) каже: "ЕУ је полудела"! Пробајте да напишете нешто слично у неким новинама у Србији и на вас ће да се обруше чедери и кванго. ЕУ полудела? Цео свет је поремећен!

No comments: