21.1.08

Избори

Први круг је завршен, са једне стране очекивано, а са друге богами не. Очекивано је да ће бити потребан други круг и редослед у првом. Неочекиван за све је био доста висок одзив бирача.

Победник првог круга је Томислав Николић и то по више основа. Прва је наравно та да је у првом кругу добио више од Бориса Тадића. Друго, он као кандидат је добио 500.000 гласова више него СРС пре годину дана. Мало ли је! И треће, срушен је мит који говори да висок одзив бирача одговара тзв. демократама и да је милион и нешто радикалски плафон.

Други победник је Коштуница који опет преко бирача на које има утицај може да уцењује ДС. Тадићу се неће нимало милити да га моли али друге опције нема. Број апстинената које може евентуално да покрене у другом кругу је знатно мањи него раније а и бројне друге околности су се промениле.

Губитник је Борис Тадић из разлога наведених горе за Тадића и Коштуницу, само у обрнутом смеру. Још ће морати да моли за подршку многе које не могу да га смисле а ни он њих, а који ће поврх свега имати захтеве који ће да га растргну на супротне стране. Илић би за подршку сигурно тражио потписивање уговора о гасоводу са Русијом, а Чеда зна се шта већ. Како то помирити?

Кад смо код Чеде, он је други губитник вечери пошто је добио мање гласова него пре годину дана и што га је претекао СПС са Милутином Мркоњићем. То је за мене лепа вест и показује да као народ нисмо потпуно отишли до ђавола.

Шта очекивати у другом кругу? Ако претпоставимо да ће првопласирани кандидати задржати своје гласаче из првог круга, Николић може да рачуна на гласове Мркоњића и од малих кандидата Миланке Карић док Тадић може да рачуна на Чедине гласове и гласове мађарског кандидата Пастора. То и даље даје Томи предност тако да ће одлучити Илићеви гласачи (то је уједно и одговор на питање како то да он и Коштуница владају са десетак посто подршке). Тадић ће сада далеко теже надвисити Тому у другом кругу, а о томе говори и кампања блаћења која је против Николића већ синоћ почела и која ће се појачавати у наредне две недеље. Биће занимљиво гледати и ТВ дуеле између два круга.

И за крај прокоментарисао бих највеће изненађење првог круга а то је одзив бирача од преко 60%. У Србији коју је претходних година захватила невероватна апатија ово нико није могао да предвиди поготово што су актери били мање више исти као и раније. Шта је утицало на то? Кампање Тадића и Николића јесу биле одрађене добро али по мени прави разлог је у међународним околностима и у чињеници да је Русија показала да је одлучна да чврсто и непоколебљиво брани међународно право у случају Косова и Метохије. То је показало људима у Србији да се они и те како питају о судбини своје земље. Нека то ново сазнање мудро искористе.

No comments: