18.1.08

Е пази да вам не дамо!

Још је мало разума остало у Србији! Након што је Врховни суд срамно поништио одлуку Републичке изборне комисије о забрани амбасадама САД и В.Британије да посматрају изборе, РИК је одлучио да потврди пређашњу одлуку. Па да видимо ко ће да издржи дуже и колико су заправо некима важни ти посматрачи.

5 comments:

енглез said...

Врховни суд је Врховни суд, и мора се поштовати. Ако РИК нема овлаштења да одлучује ко ће надгледати наше изборе, онда ко има? Ако нема ниједна институција, онда треба да се то хитно реши доношењем закона о томе, а не овако, да се игноришу одлуке Врховног суда. Ако се не поштују државне институције једне државе, то значи да се та држава не поштује. Какву поруку ово шаље грађанима Србије, кад једна важна институција не поштује одлуке Врховног суда?

Да буде јасно, сасвим сам против тога да Амери и Британци надгледају изборе у Србији, нарочито док раде то што раде, али никад нећемо бити озбиљна држава док игноришемо ред и делујемо неким ад хок мерама које воде ка институционалном хаосу.

Witch-king of Angmar said...

Одлука Врховног суда је идиотска! ако је тачно то што они кажу, зашто се РИК-у уопште шаљу захтеви?

Gray Falcon said...

Ово ми све смрди на политичку ујдурму: РИК одкучује да ускрати привилегију "посматрања" избора (јер забога, САД и ВБ се никад ничим нису мешале у политику Србије и имају само најбоље намере, је ли) иако се томе противе чланови из "демократских" и "реформских" странака, па онда ови активирају своје кадрове у судству који брзопотезно доносе одлуку која не може да се спроведе... Звучи као типично манипулисање државом и правом које је на сцени од петооктобарског пуча (не да га није било и раније, али "демократе" су те које се куну у владавину закона, док је он за комунисте увек био произвољан).

енглез said...

"Звучи као типично манипулисање државом и правом које је на сцени од петооктобарског пуча"
Па вероватно и јесте, али то се не решава непоштовањем судских одлука. Имам веома ниско мишљење о нашем судству, ал' шта је ту је. Још горе би било да све буде како се коме хоће тј. анархија. Боље да имамо лош систем (па да га поправљамо), него да се живи у безакоњу.

Gray Falcon said...

Квази-закоње је горе од незакоња. У овом потоњем, бар има места да се створи другачији ред и поредак (анархија није одсуство реда, већ одсуство власти). Овако, сви мисле да ”систем” функционише, па макар и лоше, и мењају га (или не) у задатим оквирима. А управо су ти оквири узрок проблема.