16.1.08

Ех, кад би било тако...

"Хвала, нисмо заинтересовани" - то је наслов "Њузвиковог" најновијег чланка о Србији и односи се на њену позицију према Косову и Метохији и Европској Унији.

Волео бих да је тако једноставно. Али није. Када се загребе по површини добија се нешто другачија слика. Док Коштуница изговара крупне речи, Борис Тадић противнике чланства у ЕУ назива "непријатељима". И министар спољних послова Јеремић у интервјуу "Шпиглу" каже да "нема алтернативе чланству у ЕУ". Ко може озбиљно да схвати такву земљу? СРС је на линији Војислава Коштуница уз зачин свог традиционалног русофилства али и они као и Коштуница се противе чланству у ЕУ на утилитаристичкој а не принципијелној основи. Ниједан од водећих политичара Србије не говори о Лисабонском уговору а чак и када говоре крију најважније делове, као што су они о имиграцији и спољним пословима по којем та овлашћења скоро потпуно прелазе у руке Брисела. А то је само врх леденог брега. Нико ни да помене најкатастрофалније последице мултикултурализма, моралног релативизма, политичке коректности и глобалистичког либерализма као што су делови града насељени имигрантима у које се не сме ићи, растућа криминална стопа, преоптерећене социјалне службе, закони који фактички ограничавају слободу говора. Ту је затим и централизација економије којом би се поносио бивши СССР преко лудачки униформних стандарда наметнутих од стране Европске комисије(толико о слободној конкуренцији и трговини) коју нико не помиње, као ни званичну ЕУ идеологију еколошког екстремизма која, ако би се применила, би имала тешке последице по запосленост у Србији.

А опет, странке су огледало бирачког тела. А они који излазе на изборе(нешто преко50%) су идејно заглављени у бившој Југославији 1960тих and 1970-тих са севе "братством-јединством" и "кредитима и донацијама" који треба да пристижу док ће они да накриве капу. Остали су разочарани у политичку класу али им недостаје и храбрости и енергије(коју су потрошили борећи се против ветрењача током 90-тих, а за рачун те исте ЕУ, уместо против правих непријатеља) да би се активирали и променили ствари. Они данас само хоће да се "извуку". Шта се онда чудимо што смо у овој ситуацији?

No comments: