11.8.08

Хибрис и Немезис

За оне које не знају, прва реч из наслова означава претерану гордост и самоувереност, а друга је грчка богиња освете. По грчкој митологији Немезис је несрећама погађала сваког човека који је испољавао хибрис.

Немезис се на делу показује ових дана на Кавказу. Пет година грузијска власт на челу са Сакашвилијем гура прст у око Русији, хвалећи се на сва уста о везама са САД и жељом да се приступи НАТО пакту. Пет година је Грузија била главни покретач антируских иницијатива и акција међу земљама бившег СССР.

У ноћи између четвртка и петка дошло је до последње капи која је препунила чашу. Заиста не знам шта се мотало по глави Сакашвилија, да ли је заиста поверовао у причу о "олимпијском примирју" и помислио да ће Руси мирно посматрати и чекати крај Игара, а дотле ће мирно да посматрају убијање својих војника и цивила или је помислио да ће НАТО заиста због њега ући у рат па је заиграо на све или ништа, тек господин се озбиљно прерачунао. Док ово пишем, Руси су већ пресекли све везе Тбилисија са морском обалом, а иста је у блокади. Поред потпуног војног слома, Грузији прети и хуманитарна катастрофа као резултат авантуристичког и неодговорног понашања председника те земље.

Но Сакашвили не треба да брине. Њега и даље чека посао у Њујоршкој адвокатској фирми одакле је пучем против Едуарда Шеварнадзеа преузо власт 2003. године, а затим преузимање власти "легализовао" изборима на којима је добио 96% гласова(проценат достојан Енвер Хоџине Албаније). Грузијци ће са друге стране морати да подигну оно што остане од њихове домовине.

А могло је да буде много дручачије, само да је неко уочио ноторну чињеницу да је спонзор хиљадама километара далеко, а комшија одмах ту до њега и да не намерава да иде, само да се није јурило да се прикључи плановима спонзора да се комшији у свакој прилици постављају клипови у точкове, само да се водила мало пријатељскија политика према комшији у невољи и да се није гледало да се ућари на рачун његовог тренутног слабљења. Ко зна, можда би у знак захвалности добили поклон у виду једне планинске области или још понешто.

Овако, Сакашвилијев хибрис му ових дана доноси сасвим заслужене поклоне од Немезис.

ПС О Сакашвилијевим не вреди трошити речи. Њихове приче о територијалном интегритету Грузије или непропорционалној сили су испразне сваком са иоле морала и образа. То више нису ни дупли стандарди, то је најгори трибализам по систему "добро јекада ми опљачкамо суседно село, а зло када суседно село опљачка нас".

No comments: