27.8.08

Где смо ту ми?

Коцка је бачена, Русија је признала независност Јужне Осетије и Абхазије. Корак који су трезвени аналитичари очекивали, али који се ипак десио помало неочекивано брзо. Са друге стране, званичници на западу су ухваћени поново на препад. Још се нису опоравили од тешког пораза који је њихов пулен Сакашвили доживео, а сада им је сервиран нови шок. У немогућности да нађу бољи одговор посегли су за причама о територијалном интегритету, суверенитету, међународном праву и потреби да се поштују резолуције УН. Гротескно до те мере да не заслужује коментар. Чак и западни коментатори имају проблем да не прсну у смех када коментаришу овако напрасну љубав САД и њених сателита према међународном праву. Где само нестаде доктрина о „посебном случају“ и „креативном тумачењу“ резолуција УН.

Како се то одражава на нашу позицију? На први поглед ствари су отежане јер је Русија овим потезом некако избила себи карту поштовања међународног права којом је до сада успешно контрирала западним тежњама за признањем Косова и Метохије. Али ствари нису тако једноставне. Чак се и из овакве ситуације може извући корист и то прилично велика.

Прво и основно се односи на непрестано указивање да је западно понашање у случају Косова и Метохије омогућило да се замрзнути конфликт на Кавказу поново распламса и да је на то Србија упозоравала још приликом нелегалног проглашења независности и такође нелегалног признања исте. Истовремено, без обзира што обичан грађанин Србије може да у потпуности разуме мотиве Русије и што познаје добро ситуацију на Кавказу, званична Србија, за сада, треба да се уздржи од признања Абхазије и Јужне Осетије јер би то у овом тренутку било равно постављању бомбе под сопствену кућу. С тим у вези саопштење министартства спољних послова је доста уравнотежено али се између редова може прочитати да се за главног кривца означавају оне земље које су признале Косово и Метохију, што је чак и више него што се може очекивати од садашње владе.

Друго,ово може да помогне нашој иницијативи да Међународни суд правде у Хагу оцени легалност признања Косова и Метохије. Наиме, многе мале земље са зебњом гледају како се пред очима света урушава међународни поредак мукотрпно стваран још од Вестфалског мира. Ниједној не одговара да ради основне заштите мора да се упусти у грозничаву трку у наоружању и трудиће се да колико-толико врате ситуацију у легалне оквире. Због тога би многе могле да дају подршку иницијативи Србије.

Кључно је питање имамо ли људе способне, или боље, вољне да овако нешто ураде? Веома сам скептичан по том питању.

1 comment:

Anonymous said...

Интим знакомства без СМС и всякой ерунды... http://www.pi7.ru Найди и ты себе партнёра. Есть [url=http://pi7.ru/menuid-44]Партрерская программа[/url]
Вот и [url=http://www.pi7.ru]анекдот [/url] :)
В секс-шопе продавец девчушкам-малолеткам:
- А вам здесь какого хрена надо?
- Вон того, на верхней полке, с вибратором! . .