4.9.08

Ближе су истини него што многи мисле

Откако је поново потпаљен конфликт на Кавказу хистерични коментатори на западу на сва уста говоре о „обновљеном хладном рату“ и „новом Совјетском Савезу који ствара Путин, а неки чак иду и тако далеко да говоре да се Русија вратила и империјалну прошлост из 19. века. На срећу, оваква запаљива реторика има мало ефекта јер је људима полако мука након свих лажи које су им исти коментатори сервирали у вези других кризних жаришта.

Ипак, у таквиј врсти пропаганде постоји и зрнце истине које нам приказује Џон Лофленд у својој најновијој колумни. Након што је детаљно навео троцкистичку прошлост и истоветни породични педигре једног од најгрлатијих антируских интервенциониста, Лофленд је дошао до суштине:

Након пропасти СССР-авештачке творевине засноване на негацији руске историје и политичке реланости, лажном интернационализму и наводно универзалној политичкој идеји која ће обухватити цело човечанстворуски политичари су потпуно напустили идеју да је Русија позвана за тако нешто.
...
Тако нечега нема у САД и Британији. Неоконзервативни пројекат стварања униполарног света заснованог на људским правима и демократији (коју су приглиле и левица и десница што избор сенатора Бајдена за Обаминог потпредседнчког кандидата) тражи да буде имплементиран бруталном силом. Догађаји као што су „независност“ Косова моду само из цеви пиштоља да произађу.Овај пројекат, међутим, подржавају људи који сами себе заваравају о његовој политичкој природи.

Управо зато што запад сам себе заварава око тога, а пост-совјетска Русија не, односи истока и запада су дијалог глувих. Обе стране говоре језиком који друга не жели да чује. Западна визија, заснована на самообмани је веома опасна, руска визија политике је далеко реалистичнија.


Троцкистички утописти су, за разлику од својих бивших другова, успешно створили мотор „светске револуције“, а да су притом успели да навуку копрену преко очију скоро свих и представе се као настављачи „западне традиције“. Совјетски Савез јесте обновљен, али његово седиште је на обалама Темзе и Потомака.

No comments: