12.9.08

И, где сам ја у свему томе?

Сигурно се питате на којој се страни налази моја маленкост у овој свеопштој радикалској подели. Да вам одговорим одмах: ни на једној.

Да почнемо од објашњења зашто нисам са овима из Николићевог табора. Дати подршку Споразуму о стабилизацији и придруживању након слања мисије ЕУЛЕКС у било којој варијанти је катастрофалан потез. Био је катастрофалан и када је цела СРС то подржала, катастрофалан је и сада када Николић остаје при мишљењу да је требало гласати за ССП уз амандман на закон о ратификацији. Зна се због чега је ЕУ желела ратификацију ССП са што већим бројем гласова за. Треба представити свету да Србији Косово и Метохија више није битна, да чак и "ултранационалисти" пристају да са државном творевином која активно ради на отимању територије Србије склапају споразуме. Исто тако, "жути" ће са пуним правом тврдити да је СРС дошла на њихову позицију и да су они сво време били у праву када су говорили да "Европа нема алтернативу". А о томе да је у питању превара бирача СРС да не причамо.

Ту су и нимало неважна питања о хапшењу Радована Караџића и убиству Ранка Панића, пребијању посланика СРС...Мени је невероватно да сам Николић није после тога прекинуо све контакте са представницим власт док се не реше та питања него поврх свега на тајним састанцима са шефом режима(чије је одржавање посредно признао) уговара "национални консензус" и то око најгорег могућег питања. Истовремено, јавно се позивају остале странке из опозиције на сарадњу. И још се буни што је Шешељ наложио промену става!

Кад већ причам о Шешељу да се осврнем и на ове што остају уз њега. Морам рећи да, са изузетком пар људи немам у њих нимало поверења. Они заиста нису неко ко би могао да изнесе јасне политичке ставове и идеологију, нити да личном квалитетима придобију бираче. Бројне су притужбе на њих који су општински одбори и обични чланови СРС слали централи и на које се ни раније није реаговало, а тек сада неће. Није случајно што су такви остали на оној страни, нешто у преосталој СРС мора да се мења, не само кадрови већ и начин њиховог бирањаи овлашћења.

Све у свему, ни једнима, ни другима не предвиђам много лепу будућност, напротив. А то је трагедија пре свега за Србију и српски народ.

No comments: