23.9.08

Хоћете да вам верујемо? Вратите мандате!

Постоје неки политички потези које би Томислав Николић могао да повуче да одобровољи људе који о њему нису донели коначан суд али који су сумњичави према његовим намерама, попут мене. О чему се ради? Члан 102, став 2 Устава Републике Србије каже:

Narodni poslanik je slobodan da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci na čiji predlog je izabran za narodnog poslanika.


Кључна реч је "неопозиво". Николић сада покушава да за своју нову странку обезбеди парламентарни статус без избора повлачењем бланко оставки. Устав је, међутим, јасан: бланко оставке су неопозиве.

Прегањање око мандата ће само штетити још званично нерођеној странци Томислава Николића . Они их могу задржати само вољом парламентарне већине преко административног одбора, што ће појачати перцепцију да су средство у рукама режима за одвлачење патриотских гласова. Уставни суд може само на један начин да пресуди, а то је да мандати припадају СРС. Уколико би се десило другачије нестао би чак и привид независности судства у односу на власт.

Поред законских ту су и морална питања. Николићеви посланици су мандате освојили као експоненти програма и идеологије СРС. Са друге стране, нико живи не зна шта ће бити идеологија нове Николићеве странке и питање је да ли би гласачи СРС икада дали глас таквој странци. Исто тако, Николић и његова група одају утисак да нису спремни због принципа да се одрекну позиција и привилегија, а о неконзистентости Николићевој која се показује у разлици у односу према случајевима отимања мандата СРС из прошлости и према свом данашњем случају да не говоримо.

Ко хоће да буде политички вођа, мора да зна да води. Водити значи повлачити храбре, а не комотне потезе. Ако Николић хоће да му верујемо, нека повуче први храбар потез: нека врати све посланичке и одборничке мандате СРС.

No comments: