19.9.08

А финансијски колапс тек!

У вези са претходном забелешком не би било лоше прокоментарисати мало и како ће светски финансијски колапс утицати на нас. Одмах да кажем да нисам претерано верзиран у економији али имам здрав разум и мозак и неке ствари могу да уочим. Ако, пак, напишем неку глупост, слободно реагујте.

Садашња дешавања у свету могу довести до потпуног економског слома Србије. Прво што ћемо вероватно моћи да заборавимо на било какве инвестиције од оних силних инвестиционих банака којима су нам пунили уши протеклих 8 година. А друго, што је још горе, прети потпуна пропаст банкарског система, који се захваљујући "експертима" скоро потпуно састоји од страних банака које и те како зависе од дешавања на финансијским берзама и шпекулативних радњи које се тамо одвијају, што би довело до тога да милиони људи изгубе средства са својих штедних рачуна. Јел'се сећа неко "старе девизне штедње"?

Највећа иронија у свему овоме је да земље највише погођене садашњом кризом, које су "експерти" и "реформатори" истицали као узор, чине управо супротно од њихових рецепата: пумпају државни новац у домаће банке да би их спасили. Сетимо се само како су оне који су предлагали исто у Србији пре 7-8 година називали разним именима и лепили им етикете "непријатеља прогреса" и "представника старог режима".

Најгоре од свега је то што наступајућу могућу кризу Србија дочекује потпуно неспремно. Захваљујући "експертском" испирању мозга људи и институције државе су почели да живе у уверењу да је садашњи светски финансијски систем заснован на кредитима и донацијама вечит. Сходно томе не постоји "план Б" од стране државе да омогући какво-такво нормално функционисање државе и њене економије нити свест код обичног човека да се са досадашњом праксом мора престати. При оваквом стању, када будемо озбиљно погођени, "рефроматорима" ће увреде које ће им упућивати бити најмањи проблем.

No comments: