29.10.08

Држите им до образа ка' и они вама

Имао сам недавно расправу са неким својим познаницима о мом категоричком одбијању да гледам најновији филм Горана Марковића "Турнеја". Они никако нису могли да разумеју то што сам отворено рекао да не желим да гледам тај филм због политичке оријентације аутора. "Како можеш, па он је уметник, раздвој уметност од политике" само су неки од клишеа које су употребили. Одговорио сам једноставно да не желим и тачка.

Бих ја одвојио уметност од политике, али је проблем у томе што Марковић и слични то неће. Режисер се више пута хвалио да је циљ филма да "политички осуди све стране у босанском конфликту", а то на говору евроунијата непогрешиво значи пљување по Србима и Србији. Да дајем паре за тако нешто не пада ми на памет.

И уопште, шта је толико лоше нападати један филм са идеолошке стране, поготово уколико филм има претензију да шири извесну идеологију и уколико редитељ отворено каже да дело има политичку конотацију. Молим лепо, ако преко филма хоћете да ширите политичке идеје, очекујте онда оштре нападе од стране оних којима се ваше идеје не допадају и не тражите од њих да се концентришу на формалне ствари као што су глума, мимика, кадар, осветљење и слично. Нико нормалан приликом оцењивања филма "Jud Süss" не коментарише експозицију редитеља Фајта Харлана или квалитет тумача насловне улоге Фердинанда Маријана већ се сви, с правом, осврћу на идеолошку поруку коју је упућивао. И немојте ми само са лажним згроженим тоном причати како се не могу поредити "Jud Süss" и "Турнеја". Могу још како! И један и други користе полуистине, извртање чињеница, карикирано негативни приказ и измишљотине да би протурили одређени поглед на свет. Јесте први имао убилачке последице, али то не значи да други, смештен у одговарајући контекст нема или да га можда не може имати.

Према томе, слободно кажите: "Нећу да гледам филм из политичких и идеолошких разлога", нарочито ако је он отворено направљен у ту сврху, у сврху пропагирања евроунијатизма. То се нимало не разликује од одбијања да на телевизији гледате омрзнутог жутог политичара. И не обраћајте пажњу на квазисупериорне коментаре евроунијата о томе како сте "ограниченог духа". Имате га више него што ће они икада имати.

No comments: