14.1.09

Време је за "примарну директиву"

Као што већ рекох, америчка поп-култура је по правилу површна, али као што на буништу може да се пронађе бисер, тако се и у поплави баналности може наћи филозофија вредна да се о њој понешто напише.

Враћам се поново на амерички научнофантастични серијал "Звездане стазе". За оне који нису уопзнати са серијалом, у том фиктивном свету главни јунаци, посада свемирског брода "Ентерпрајз", су у служби интергалактичког ентитета под називом "Уједињена планетарна федерација" која истражује свемир, колонизује ненастањене планете и ступа у контакт са непознатим врстама и бићима. Основно правило Федерације које се постављено за контакт са другим световима и цивилизацијама је тзв. "примарна директива". Иако се она нигде интегрално не цитира, неке основне њене тачке су следеће:

  • забрана било каквог контакта са цививлизацијом која није развила могућност путовања кроз свемир брзином светлости. Забрањено је чак и посредно или индиректно помоћи тим цивилизацијама да дођу до такве технологије
  • забрана мешања у сукоб у оквиру једне цивилизације, осим на директан захтев свих страна у сукобу.
  • забрана мешања у спровођење закона, уговора и обичаја једне цивилизације као и спречавање истих


Циљ "примарне директиве" је да се омогући врстама и цивилизацијама да се развију "природним путем", да до одређеног напретка дођу сопственим снагама. Поред овога, на настанак "примарне директиве" утицали су и случајеви када је Федерација, из најбољих намера, помагала развој других светова и који су имали најчешће катастрофалне последице по поменуте планете, њихово становништво и њихов начин живота. Наравно, било је случајева када би посада "Ентерпрајза" долазила у искушење да прекрши правило да би учинила племенито дело, као и оних где је доследно поштовање "примарне директиве" изгледало безосећајно, па и сурово. Исправност филозофије исказане у "директиви" се, међутим, не доводи никада у питање, као ни тежња да се она поштује у највећој могућој мери.

Није ли време да се покуша са применом сличне филозофије на нашој планети у 21. веку? Прошлост, блиска и она мало даља су нам показали да увођење политичких, вредносних и културних модела споља и "са висине", као и покушај насилног искорењивања у страним земљама обичаја које наводно "просвећени" виде као "варварске" резултира у хаосу, распаду и безнађу у којем се веома брзо нађе земља којој се уводе нови страни модели. Не треба ићи даље од Ирака да би се тако нешто видело на делу. Присталице "ширења демократије" ће нам, наравно, цитирати неке анегдотске доказе у прилог својој тези како "сви људи природно теже слободи и демократији" али резултати у нашем свету понашања супротног од "примарне директиве" су ту испред свих и нико их не може негирати.

Потребно је световима различитим од нашег дозволити да сами достигну онај ниво развоја који смо ми достигли, све под условом да они то желе. Ово никако не искључује одбрану наше цивилизације и њеног начина живота, напротив. Цивилизација која има поверење у свој ниво развоја и која зна како је до тог нивоа дошла, ће као свој природни рефлекс имати своје самоодржање и реаговаће на све потенцијалне претње без оптерећења идеолошке и политичке природе у виду њене наводне просветитељске мисије и дужности да сопствене благодети дели са свима, на овај или онај начин.

Креатори "Звезданих стаза" су мишљења да ће човечанство еволуирати у позитивном правцу у наредним вековима, не само технолошки, него и духовно. "Примарна директива" је део те еволуције. Ово би присталице "глобалне демократизације", међу којима несумњиво има љубитеља ове серије, требало да имају у виду.

No comments: