15.1.09

Мека окупација и конзервативни устанак

Немам обичај да преносим коментаре са страначких сајтова, али за текст Игора Ивановића под истим насловом као и ова блог-забелешка се мора учинити изузетак јер је слика, прилика и објашњење данашњег времена. Ево одломка:

На унутрашњем, психолошком плану, она се огледа у инфериорном односу према свему што до-лази са Запада, што за последицу има да је Европска унија постала нови апсолут. Све је подложно сумњи сем нужности што бржег уласка у ову европску фамилију. Генерације клина-ца које су се у меком комунизму клеле Брозу да никада неће скренути са његовога пута, данас су у средњим годинама пронашле нови, заветни пут који води до жутих европ-ских звездица.

...

На спољашњем, јавном плану, „мека окупација" се огледа у медијској атмосфери у којој се перфидно гурају на маргину све идентитетске теме, а форсирају банални појединци који намећу баналне расправе да би се обликовале баналне вредности. У исто време, такви садржаји, за које је најочигледнији пример „Велики брат", добијају епитет „урбани" да би се тако унапред заштитили од опасности да буду проглашени кичом. Озбиљни и мислећи људи се не цензуришу брутално као у комунистичком добу, они су природно упућени на самоизолацију у царству баналности.


Прочитајте цео текст, обавезно!

No comments: