24.2.09

Платили, па шта?

Најновија вештачки изазвана афера која служи да забави људе и да им скрене пажњу са све теже ситуације у држави се односи на већ помало заборављени случај Миладина Ковачевића. Сећате ли га се? То је наш човек што је претукао америчког студента Брајана Штајнхауера и то наводно толико јако да је овај завршио на интензивној нези. Након тога, вицеконзул Србије у Њујорку му је издао папире да би побегао од америчког правосуђа. Американци су тражили изручење али зачудо власти Србије су упорно то одбијале. Пре неки дан сазнали смо да је влада одобрила исплату милион долара на име одштете са циљем постизања вансудског поравнања и одмах је избила афера.

То што су се другосрбијански активисти ухватили овога је сасвим разумљиво. По њима, држава Србија ни у ком случају не треба да штити свог грађанина, поготово не од САД. Мало је, међутим, чудно што су и националисти кренули, ваљда по инерцији, да осипају дрвље и камење на овај потез владе. Заиста не разумем зашто су толико бесни. Прошлог лета, када је цела афера избила патриотске организације су поздравиле чињеницу да је вицеконзул Србије у Њујорку дао Ковачевићу папире и истовремено изразиле уверење да ће власти у Србији једва дочекати да Ковачевића врате у САД. Сада, када је пронађено једно релативно безболно решење за тај проблем опет ништа не ваља, прозивају се министри, Ковачевићев отац, ко све не...

Овај случај најбоље илуструје шизофрено стање нације. Када националисти не могу да одрже иоле кохерентан став о неком питању, шта очекивати од других? Неопходно је да људи коначно усвоје минималну црту доследности да би се кренуло напред.

No comments: