26.2.09

Увек им је неко други крив

Немачки "Шпигл" је на свом енглеском сајту донео репортажу о "буђењу ислама" у Сарајеву у којем се изражава наводна забринутост због таквог развоја догађаја. Ако изоставимо чињеницу да лист касни једно 20 година за чињеницама на терену , чланак има својих веома занимљивих делова. Један од њих је да је први пут једна "официјенла" новина избацила клише о "200.000 убијених муслиманских цивила" у рату у Босни и написала истинит податак да је погинуло 100.000 људи, не наводећи притом њихову националну припадност чиме је имплицитно рекла да се ради о жртвама на свим странама(на стану додатак да муслимани чине "80% цивилних жртава"). У пасусу који говори о томе се налази и пар реченица које веома верно осликавају менталитет босанских муслимана , тзв. "бошњака":

Многи Босанци су презирали "запад" од 1992, када је ембарго на оружје спречавао оружани отпор муслимана у рату против српских агресора. Тек после четири године и погибије 100,000 људи, међународна заједница, под вођством САД је окончала покољ. Преко 80% погинулих цивила у босанском рату су били муслимани.

Ово трауматично искуство оставило је дубок траг на традиционално космополитске босанске муслимане и отворило врата исламистима.


Видите, увек је на крају неко други крив за понашање босанских муслимана. Они су дар Божији човечанству и чак и када чине лоше ствари то је увек реакција на то што им, по њима, неко наноси зло или им не да оно што они мисле да им по неком праву припада или не испуњава неки само њима знани дуг.

Волео бих да знам где је био "традиционални космополитизам" када су у на првим слободним изборима од 1945 огромној већини гласали за странку на чијем је челу био човек који се отворено залагао за успостављање шеријата и која је као део свог програма ставила историјски ревизионизам у покушају да Отоманско царство представи као парагон толеранције и просвећености и која је на својим митинзима много пре рата махала традиционалним исламским симболом, полумесецом(чиме пада у воду теза да је исламистичко буђење у БиХ новијег датума). О временима ханџар-дивизије и Босанског вилајета боље да не говорим. На крају крајева, вођа те странке је јавно изјавио да ће "жртвовати мир ради целовитости БиХ". Је ли и за то крив запад? И шта то запад(или било ко изван БиХ) па дугује босанским муслиманима и какве то заправо обавезе има према њима па да они имају право да буду огорчени? Босански муслимани су изабрали људе чија симболика и реторика антагонизује православне Србе и римокатоличке Хрвате, а претерано инсистирање на њима и неспособност уважавања интереса других који су одликовали босанско-муслиманско вођство је неизбежно довело до рата и свих његових последица. Што би се онда било ко изван БиХ осетио да дугује тамошњим људима било шта?

На несрећу, прича о "дугу" који запад наводно има према Босни је нашла на плодно тле у глобалистичком пост-модерном естаблишменту тамо. На несрећу нас Срба пре свега, а ускоро, чини се, и на несрећу западних држава. Али колико год се трудили да докажу своју "просвећеност" и "објективност" увек ће они бити криви што су "космополитски" босански муслимани прихватили "исламизам".

No comments: