6.3.09

Ко врши утицај?

Дигла се силна галама и дрека због тога што је на захтев Српске православне цркве повучен тзв. закон о забрани дискриминације. На сва уста су почеле приче о "непримереном утицају цркве на државу" и "успостављању клеро-фашистичке диктатуре" од стране већ уобичајених паса-чувара "модерних европских вредности".

Наравно, ни реч нису рекли када је министар за људска права Чиплић склопио меморандум о разумевању са неким не-владиним организацијама, бираним по само њену знаном критеријуму, по којем ће те организације бити укључене у "израду извештаја, стратегија, акционих планова, нацрта закона из надлежности министарства, као и заједничког спровођења пројеката из области људских права".

Постоје бројна питања која се постављају у вези са свим овим. Је ли овакав меморандум у складу са уставом? Министар овде де факто делегира дужности свог министарства на спољне организације. Ко је те организације прогласио релевантним за људска права? Како то да оне не само врше утицај на владу већ и активно учествују у њеном раду и да нико ништа о томе не каже, док са друге стране и најмања сугестија СПЦ изазива хистеричне реакције? Могу ли се те не-владине организације након овога уопште тако и звати?

И зашто национална опозиција не поставља оваква питања?

No comments: