5.5.09

Али ко да власт преузме?

Већ извесно време пратим писање глогерке под псеудонимом "Џејн Доу". Последњих месеци нисам проверавао њене белешке и зато са малим закашњењем бих желео да прокоментаришем ову која се бави питањем због чега се људи не буне масовније због катастрофалне ситуације у земљи проузроковане политиком свих влада од 2000 на овамо.

Могу да се похвалим да сам и ја говорио у јесен 2000 да револуција једе своју децу као и да је мало оних којима сам то говорило то желело да слуша у том тренутку. Не једу, међутим, само своју децу револуције већ често имају претензије да прождру и читаве државе и народе, њихове традиције и културе. Управо таква ситуација је у Србији, где комесари револуције дају себи за право да не само да се постављају као једини меродавни у оцени добра и зла већ и да бришу историју и захтевају пробликовање вековних институција српског народа. И шта мисли Џејн, због чега нема протеста због тога?

Dok god se “deca revolucije” ne probude iz te kome koja se manifestuje slepom i patološkom verom da aktuelna politička elita (što vladajuća, to i opoziciona*) može doneti dobro ovoj zemlji, nama neće biti bolje.


То јесте један од разлога, та заслепљеност "револуционара", али није једини. Други најбитнији разлог је дат у коментарима неколико коментатора на текст: ко да поведе побуну и преузме власт уместо ових садашњих? И шта ће бити иницијална каписла? Масовне побуне се никада не дешавају саме од себе нити су разлози за њу апстрактни. Чак и када имају наизглед спонтан карактер, брзо је потребан неко ко ће на одговарајући начин каналисати енергију да се она не би расула на неколико фронтова и довела хаоса. Види ли неко таквог човека или такву групу људи? Ето, зато се и даље овде ћути и трпи.

1 comment:

Gray Falcon said...

Имам утисак да су "револуционари" учинили све да управо овакав вакуум и настане. Па зар није један од њихових принципа (можда и једини?) да њихова опција "нема алтернативу"?