26.5.09

Јалов посао, на жалост

ДСС је најавио покретање иницијативе за удруживање опозиције са циљем да се распишу нови избори и референдум о уласку у НАТО. Тај подухват је осуђен на пропаст из неколико разлога.

Први је сама ДСС. Она би у извесној мери и даље да седи на две столице. Мало-мало па им се омакне прича о "европској будућности". Осим тога, ту су и репови које вуче из прошлости, чињеница да је умногоме кумовала својим што чињењем што нечињењем томе да су државу узјахали жути и НВО паразити. Мораће много да раде да би стекли поверење.

Друга је СНС. Бићу према њима максимално благ и рећи ћу да су веома сумњиви. Сумњиво је њихово растурање СРС, сумњиво је њихово деловање, њихове идеје, њихово напрасно богатство које се огледа у бројним билбордима за локалне изборе. Њихове изјаве противрече једна другом, час би да руше Тадића, час би са њим(и Коштуницом) у владу.

Трећи разлог је чињеница да СРС никако неће са СНС. Чак и када не би било толико сумњи у намере напредњака, остала би зла крв настала при расколу преко које би радикали тешко могли да пређу.

Чак и када би се ова три проблема неким чудом премостила, остали би други. Медијска ситуација једноставно онемогућује да евентуални избори буду поштени. Неопходно је захтевати да пре тих евентуалних избора и референдума та евентуално уједињена опозиција добије на располагање бар једну телевизију са националном фреквенцијом на минимум 6 месеци, можда чак и на годину дана. Потребно је, такође, ограничити утицај страних држава, забранити посматрачима амбасада земаља НАТО да на било који начин учествују у посматрању избора, забранити склапање било каквих уговора који би могли да утичу на исход и још много тога.

Мислите да ће власт пристати на тако нешто? И да ће без испуњења тих услова резултат бити повољан?

1 comment:

Gray Falcon said...

Изборима се ништа не решава. Какав то програм имају да понуде ДСС и напредњаци? "Исто овако, само ето с другим људима"? Зар није баш ДСС био у колаицији са ДС? Зар Г17 не пљачка Србију већ 9 година без обзира ко је премијер или председник? Коштуница је све своје прилике прокоцкао. Србији не требају само нови људи у фотељама, већ промена концепта власти.