14.7.09

Предсказање надолазећег времена?

Некако је за аналитичаре и "аналитичаре" потпуно неопажено прошла посета Србији председника Палестинске управе Махмуда Абаса. Ово тим чудније с обзиром на третман који је Абас уживао у Београду. Остао је пуна два дана, колико скоро ниједан страни званичник није, и притом је разговарао са скоро свим битним функционерима наше државе. Чак му је предложена обнова стипендирања палестинских студената, вероватно од астрономских школарина које студенти из Србије плаћају.

Претходне владе Србије, без обзира ко их је састављао, су веома мало обраћале пажњу на Блиски исток, одржавајући углавном куртоазне контакте на министарском нивоу са заинтересованим странама и ограничвајући се на исто тако куртоазне и опште изјаве о ситуацији у региону(што не мислим да је било погрешно, напротив). Откуд сада ова напрасна наклоност према Палестинцима?

Оно што смо већ могли да научимо о Тадићу и његовом режиму је то да никада ништа не раде самостално, а још мање из личних убеђења(под условом да их уопште имају). Колико год да су такве особе достојне презира, оне су корисне јер се по њиховом понашању може донекле закључити из ког правца ветар дува. Абас је у посету примљен по налогу, у то немојте сумњати. По чијем? Па ваљда сте Тадића толико упознали.

Не тврдим да ће се то сигурно десити, али немојте се изненадити уколико дође до великих догађаја на Блиском истоку у не тако далекој будућности.

No comments: