16.7.09

Не сија им сунце лепше

Вест о томе да је Европска комисија препоручила укидање виза за државе Шенгенског споразума није изазвала ефекат којем су се надали домаћи евроунијати. И поред еуфоричне кампање од стране медија реакција у јавности је баш никаква. Људи о томе уопште не причају у међусобним разговорима, чак ни успутне примедбе не дају о томе. Изгледа да су коначно схватили да једва да имају новца да оду до приградских насеља, а о путовањима у разна иностранства могу само да сањају све док се економска ситуација не поправи. Дотле им власт поручује да једу бели Шенген ако немају хлеба.

А за Србе са Косова и Метохије нема ни тог белог Шенгена. Жути су их и званично прогласили за грађане другог реда. Поред овога, обавезали су се на "граничну контролу између Косова и Србије у сарадњи са Еулексом и косовском полицијом". Дела говоре више од речи. Сва заклињања режима да "неће признати Косово" су овим постала још шупљија него иначе.

Сада, међутим, неке наде има. Недостатак еуфорије и генерална равнодушност јавности према овоме указује да се шареним лажама више не могу мазати очи. Још само да се људима, уз већ скандалозну одлуку о Косову и Метохији, предочи да коначна одлука о визама тек следује у новембру или децембру и биће шансе да видимо леђа жутој пошасти. Хоће ли неко то умети?

No comments: