23.7.09

Кад се мало размисли...

Многи су били прилично изненађени изјавом америчке државне секретарке Хилари Клинтон којом је наговестила да су се САД помириле са чињеницом да ће Иран развити нуклеарну бомбу. Клинтонова је уједно нагласила да ће „Америка помоћи својим савезницима да изграде одбрамбени кишобран“ у таквим случају. Вест је изазвала прилично оштру реакцију у Израелу који већ дуже време сматра евентуално нуклеарни Иран егзистенцијалном претњом.

Када се мало размисли, ово не треба да буде неко велико изненађење. Оваква најава америчке администрације у себи садржи један сасвим логичан начин размишљања који је, признајем, мени промакао, а и многим професионалним аналитичарима. Иран наоружан нуклеарним оружјем нема толико негативан утицај на интересе САД. Видите, није Израел једини на Блиском истоку једини који се плаши иранског јачања. Скоро у истој мери од тога страхују(мада то не изговарају у јавности) Саудијска Арабија, Египат, Емирати и скоро све сунитске државе на Арабијском полуострву. Пошто те земље, а ни Израел, нису у стању да произведу своја оруђа којима би остварили „одбрамбени кишобран“ о којем Клинтонова говори мораће да их купују. А могу да их купују само од САД или Русије. У том светлу треба посматрати и изјаву Хилари Клинтон, она жели да осигура да од нове трке у наоружању на Блиском истоку највише профитира Америка. Тако би се уједно поново покренула америчка војна индустрија која и те како осећа последице економске кризе(недавно су отказане поруџбине за нови ловац Ф22).

Рат против Ирана, који никада није изгледала као вероватна опција, упркос свему шта се писало протеклих година, је, по свему судећи, отпао, између осталог и због тога што САД немају ни воље ни средстава за тако нешто. Рушење иранског система изнутра није много вероватно, без обзира на садашње стање у Ирану(који је на волшебан начин нестао са ТВ-а и насловних страница). Америци је остало ограничавање иранске моћи као опција и одлучила је да искористи то(мада ја лично верујем да је то био план од почетка).

Остаје да се види како би се овај евентуални заокрет у америчкој политици одразио на израелско-арапски сукоб око Палестине. Хоће ли у циљу сузбијања иранског утицаја Американци гледати да што пре реше то питање како год? Хоће ли уцењивати Израел војном помоћи? Како ће се понети према евентуалном израелском покушају да то реше на своју руку? Или ће једноставно тражити од Саудијаца да они сами сузбију иранску агентуру међу Палестинцима на овај или онај начин? И јесмо ли већ добили неке назнаке у ком правцу ће све ићи?

No comments: